L'OMS avisa que el 99% de la població mundial respira "aire insalubre"

L'Organització Mundial de la Salut reclama una reducció del consum de combustibles fòssils per a millorar aquesta pèssima taxa

Emissions contaminants d'una fàbrica
Emissions contaminants d'una fàbrica

Un 99% de la població mundial respira aire amb nivells de qualitat inferiors als mínims que fixa l'Organització Mundial de la Salut (OMS), va advertir aquest dilluns l'organisme, que ha reclamat reduir el consum de combustibles fòssils entre altres mesures per a millorar aquesta pèssima taxa.

El percentatge, que suposaria en xifres absolutes aproximades uns 7.700 milions de persones, s'ha calculat després d'analitzar les dades d'estacions de control de qualitat d'aire en 6.000 ciutats de 117 països i comparar-les amb els estàndards d'aire net que va fixar l'any passat l'OMS, més estrictes que els que hi havia anteriorment.

L'informe mostra, per exemple, que un 99% de les ciutats en països amb ingressos mitjans i baixos i un 17% de les nacions més riques no compleixen amb els estàndards quant a matèries en suspensió, ni en el cas de les PM10 (10 micres de diàmetre) ni en les més nocives PM2.5 (amb un diàmetre inferior a 2,5 micres).

L'Índia, el país amb més contaminació

L'any passat l'OMS va fixar la seua recomanació en el cas de les partícules PM2.5 en menys de 15 micrograms per metre cúbic d'aire (abans n'eren 25), una xifra que, per exemple, multiplica per 30 la ciutat índia d'Ahmadabad, la que mostra pitjors xifres en aquest cas.

Dels 20 punts amb pitjors mesuraments de partícules PM2.5 segons l'estudi, 18 es troben en localitzacions de l'Índia, dues en la veïna Bangladesh i una a la Xina.

Les partícules PM2.5 són les més nocives per a la salut, ja que a causa del seu dimensió menuda poden arribar als pulmons i accedir al flux sanguini, per la qual cosa poden contribuir a problemes cardiovasculars i cerebrovasculars, a més de malalties respiratòries.

Els nivells d'un altre contaminant important, el diòxid de nitrogen, associat a l'asma i altres problemes respiratoris, són més alts que els recomanats per l'OMS en el 77% de les ciutats que mesuren aquest tipus de pol·lució.

"Després de sobreviure a una pandèmia, és inacceptable que encara hi haja set milions de morts prevenibles i una xifra incalculable d'anys de bona salut", ha destacat en conéixer-se aquestes dades la directora de Salut i Medi Ambient de l'OMS, l'espanyola María Neira.

L'informe es publica a tres dies de la celebració del Dia Mundial de la Salut, aquest dijous 7 d'abril, que enguany té per lema "El nostre planeta, la nostra salut" i cerca vincular la lluita contra el calfament global amb els objectius sanitaris de l'OMS.

"El doble desafiament de la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic mostra la urgent necessitat d'accelerar el pas cap a un món menys dependent dels combustibles fòssils", ha assenyalat en aquest sentit el director general de l'organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

L'OMS demana, en vista de les negatives xifres de qualitat d'aire, donar suport a la transició cap a l'ús d'energies netes en la cuina, la calefacció i la il·luminació, la posada en marxa de controls més estrictes d'emissió per als vehicles, i un desenvolupament més ampli dels transports públics i les vies per als vianants i ciclistes.

També demana reduir la incineració de deixalles en el sector agrícola, la reducció de la producció de carbó vegetal, i invertir en més eficiència energètica a l'hora de dissenyar habitatges, centrals o indústries.

Reclama així mateix que més ciutats del planeta s'unisquen a la xarxa global de control de qualitat d'aire, i que els governs adopten i revisen els nous estàndards fixats l'any passat per l'OMS en aquest sentit.

L'organització amb seu a Ginebra estima que més de 13 milions de morts anuals en el món són causades per factors mediambientals que podrien evitar-se.

També et pot interessar

stats