Guia d'ajuda al poble ucraïnés

Des de les donacions econòmiques i materials fins a l'acolliment de menors refugiats, aquestes són les accions que es poden dur a terme per a fer costat als ucraïnesos i les ucraïneses

Guia de la solidaritat valenciana amb Ucraïna
Guia de la solidaritat valenciana amb Ucraïna / Miguel Ángel Reino

La devastació d'Ucraïna des que va esclatar la guerra el passat 24 de febrer ha despertat ràpidament la solidaritat de la ciutadania i les institucions arreu del món. Davant una situació com aquesta és molta gent la que vol aportar el seu granet d'arena i ajudar tant als milions de persones que han fugit del país com a les que s'hi han quedat per a lluitar.

Amb una crisi d'aquesta envergadura és complicat saber quina és la millor manera d'ajudar-hi, però tenint tots els factors en compte, aquestes són les opcions més efectives.

Segons alerten institucions com la Generalitat, és important que la ciutadania s'informe a través dels canals de fonts oficials com les pàgines web o els perfils en xarxes socials de fonts oficials com el Govern d'Espanya, Generalitat, diputacions, ajuntaments o d'ONGD de reconegut prestigi.

"Fonts no oficials, o canals poc segurs (com whatsapp) que puguen usar-se per a suplantar fonts oficials, poden proporcionar informació errònia o falsa, que puga ser contraproduent o perillosa, i que puga provocar fraus o estafes", adverteix el Consell.

Donacions econòmiques

Així, les aportacions econòmiques a ONG humanitàries que es troben al terreny són la manera més efectiva de canalitzar l'ajuda. Tanmateix, és vital assegurar-se que aquestes siguen legals i estiguen inscrites en el Registre d'Agents de Cooperació Valenciana.

Aquestes són Creu Roja, Farmamundi, ACNUR, UNICEF, Ajuda en Acció, Càritas, Cesal, Metges del Món, Save the Children, Vides, Acció contra la Fam, Aliança per la Solidaritat, Entrecultures, Fundació Proclade, Oxfam Intermon i Psicòlogues i Psicòlegs sense Fronteres. No obstant això, la llista, que es pot consultar en GVA Oberta, s'actualitza continuament.

Donació de material

Les persones i les empreses també poden col·laborar portant directament material als punts establits per la Generalitat: en el cas de la ciutadania, els ajuntaments indiquen el punt de recollida, i en el cas dels negocis o les empreses aquests poden portar-los directament als centres logístics de Fira València, la Ciutat de la Llum d'Alacant i l'edifici de les Cotxeres a Castelló de la Plana.

Amb tot el que s'aconseguisca, la Generalitat començarà a enviar la setmana vinent el material d'ajuda humanitària de manera escalonada. Les necessitats preferents són material sanitari, tèxtil, higiènic, de refugi, materials de comunicació i aliments no peribles.

Els lliuraments es faran pels corredors verds i es distribuirà el material a Ucraïna per part del mateix govern ucraïnés.

Acolliment en allotjaments

Les persones particulars, així com les entitats socials, locals i els organismes que disposen d'un habitatge buit poden posar-lo a disposició de la Generalitat perquè l'ocupe una família refugiada ucraïnesa, formada en major mesura per dones amb fills menors i persones majors.

De moment, es necessita conéixer la disponibilitat de llocs físics complets, no serveixen habitacions en cases particulars, i aquests allotjaments s'hauran de cedir o llogar temporalment a l'administració o entitats socials per a la gestió de l'acollida.

Per a registrar l'habitatge en la base de dades de la Generalitat cal emplenar aquests formularis.

Acolliment de menors

Una altra opció és l'acolliment de xiquets, xiquetes i adolescents sense referent familiar. Per a garantir la seua protecció i seguretat, el procés sols es pot fer a través dels canals legals del sistema de protecció de la Generalitat.

Donar suport al xicotet comerç ucraïnés

Una manera d'ajudar és adquirint algun bé o servei d'un comerç ucraïnés per internet. Així, hi ha persones que han optat per reservar un allotjament particular a Ucraïna a través de plataformes vacacionals, sabent que, encara que no aniran, els diners els rebrà directament un ciutadà ucraïnés. Unes altres persones han decidit comprar peces de roba o d'artesania a tendes ucraïneses, encara que són conscients que potser el producte no els arribe mai.

Abans de fer qualsevol transacció cal assegurar-se que el negoci i la seua procedència són reals. Per això és recomanable revisar les puntuacions atorgades i la seua antiguitat.

Més xicotetes accions per a mostrar suport al poble ucraïnés poden ser participar en les manifestacions que s'organitzen o mantindre el contacte amb les associacions ucraïneses a la Comunitat Valenciana. També és important informar-se sempre en canals oficials per a no difondre notícies falses.

També et pot interessar

stats