Com puc enviar material d'ajuda humanitària a Ucraïna des de la Comunitat Valenciana?

La Generalitat col·labora amb l'FVMP i la CEV per a canalitzar l'ajuda d'empreses i ciutadania cap als centres logístics habilitats a Castelló, València i Alacant

Un home fuig amb una criatura de pocs anys de la ciutat d'Irpin, prop de Kíiv, aquest diumenge
Un home fuig amb una criatura de pocs anys de la ciutat d'Irpín, prop de Kíiv, aquest diumenge / Reuters

La Generalitat obri aquest dilluns els tres centres logístics que s'han habilitat a Alacant, València i Castelló per a arreplegar i canalitzar cap a Ucraïna el material d'ajuda humanitària que els arribe des de la societat valenciana. La Generalitat ha organitzat aquest dispositiu en coordinació amb els governs ucraïnés i polonés per a fer el lliurament dels productes, que es transportaran des de la Comunitat Valenciana a diversos centres logístics de Polònia. Des d'allí, a través de corredors verds, serà el mateix executiu ucraïnés el que encarregarà de distribuir-lo.

Zulima Pérez, directora general de Coordinació del Diàleg Social, ha explicat en Les notícies del matí com es pot col·laborar amb aquesta iniciativa solidària. 

On estan els centres?

Se n'han instal·lat tres, un a cada capital de província. El d'Alacant està al Districte Digital —en la Ciutat de la Llum—, el de València a Fira València, i el de Castelló en l'edifici de Cotxeres de la Diputació Provincial. 

Què han de fer les empreses

La contribució de les empreses es canalitzarà a través de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), que col·labora amb la Generalitat. Poden traslladar directament els productes als centres logístics habilitats. 

Què ha de fer la població general

En cas de voler ajudar a títol personal, la ciutadania ha d'acudir als ajuntaments dels respectius municipis. Seran els que, de manera coordinada amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), traslladaran el material als centres logístics. Els consistoris poden valorar instal·lar punts municipals de recollida de productes en cas que vulguen participar en la iniciativa. Si no, una altra alternativa per als particulars és contactar amb les ONGD.

Quins productes necessita la població refugiada?

El llistat s'ha configurat amb les indicacions que han remés des de l'ambaixada d'Ucraïna:

  • Material sanitari, de primers auxilis per a cures: benes, coto-en-pèl, pomades, Betadine, medicaments per a cremades, per a torniquets...
  • Material d'ortopèdia, com cadires de rodes, caminadors, crosses...
  • Material tèxtil: roba, calcer, abric, roba de llit...
  • Material d'higiene personal: compreses, tovalloletes d'un sol ús, bolquers...
  • Material de refugi: sacs de dormir, tendes de campanya, bateries, bancs d'energia, generadors, llanternes, motxilles, vaixella d'usar i tirar... En general, coses que servisquen per a la subsistència i el refugi.
  • Aliments: es demana que el menjar donat estiga emmagatzemat en llauna, siga no perible, de fàcil consum i puga transportar-se en camió. Per exemple, conserves, café, llet en pols...

Fins a quan es pot col·laborar?

De moment la Generalitat no ha previst una data màxima de funcionament per als tres centres. Zulima Peres ha assegurat que estaran operatius fins que s'acabe d'enviar l'ajuda.

Quan arribarà el material a Ucraïna?

El govern valencià preveu enviar el primer comboi humanitari procedent d'aquests centres logístics aquesta mateixa setmana si s'arreplega suficient material. 

També et pot interessar

stats