La Guàrdia Civil apunta que els incendis de l’entorn del parc natural del Túria són intencionats

Un segon incendi en menys de deu dies al costat d'una urbanització de Riba-roja de Túria i el de principis de mes a Vilamarxant porta els agents a relacionar-los amb el mateix autor

Un dels efectius que va treballar este cap de setmana en l'incendi de Riba-roja de Túria parla amb l'intercomunicador durant les tasques d'extinció
Un dels efectius que va treballar este cap de setmana en l'incendi de Riba-roja de Túria parla amb l'intercomunicador durant les tasques d'extinció / Kai Försterling (Efe)

Els incendis declarats prop del parc natural del Túria, a Vilamarxant el 3 d’abril, i a Riba-roja el 25 del mateix mes, van ser intencionats. La delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé, ho avançava este diumenge, però la investigació que du a terme la Guàrdia Civil ho ha confirmat este dilluns. Els agents, a més, han detallat que el foc va sorgir a través de flama directa i no descarten que tinga alguna relació amb el declarat este diumenge, de nou i per segona vegada en pocs dies, prop de la urbanització del Mas de Traver de Riba-roja de Túria.

Els agents de la Guàrdia Civil han obert una investigació d'este tercer incendi a Riba-roja, que es va originar enfront de la urbanització Masia de Traver i la possibilitat que estiguen relacionats i tinguen una mateixa autoria, encara que mantenen obertes "totes les hipòtesis". La Policia Local, per la seua banda, està recollint els testimonis de la zona de l’incendi per a posar-los a la disposició de la Guàrdia Civil.

L’incendi de Vilamarxant, a principis del mes passat, va obligar a desallotjar un alberg on hi havia vora 80 persones, la majoria d’elles menors. Aquell 3 d’abril, l’alcalde, Héctor Troyano, ja va apuntar a la possibilitat que la mà de l’home estiguera darrere del foc, donat que havia començat de manera simultània en tres llocs.

El dia 26, a pocs quilòmetres, concretament en la urbanització del Mas de Traver de Riba-roja es declarava un altre incendi. En este cas el sistema de canons d’aigua contra els incendis va permetre salvar les vivendes de la urbanització, tot i la proximitat de les flames i la intensa fumeguera.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, este diumenge va manifestar, des de la zona de l'incendi, que en els últims dotze anys s'han registrat en la zona fins a 60 incendis, un dels més potents el d’este cap de setmana, quan es donava la "tempesta perfecta: 30 graus, 30% d'humitat i 30 quilòmetres per hora de vent".

Lluita contra la canya

Així mateix, Raga va assenyalar que la canya de la zona és "clau" perquè contribueix a la propagació de les flames, i va indicar que el consistori ha treballat amb la Conselleria de Medi Ambient i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a eliminar-la amb fons europeus.

L'alcalde ha demanat més inversió en les zones "interfície", les que uneixen els habitatges amb la naturalesa i el parc natural, mitjançant una actuació especial i una "millor gestió" d’este paratge pel que fa al manteniment per part de la Generalitat i una major inversió de la CHJ. Raga ha demanat també reunir-se amb responsables de la Conselleria de Medi Ambient davant dels últims incendis, tres en un mes, de la qual espera resposta.

També et pot interessar

stats