Netegen de canyes invasores més de tres quilòmetres de l’Albaida a Manuel, Senyera i Castelló

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer cobrirà les vores del riu amb unes lones opaques durant un any i mig per a afavorir la desaparició de la vegetació que no és pròpia de vora riu

El tram final del riu Albaida, amb les vores cobertes amb la lona que evitarà que tornen a crèixer canyes invasores
El tram final del riu Albaida, amb les vores cobertes amb la lona que evitarà que tornen a créixer canyes invasores / Delegació del govern a la Comunitat Valenciana

Vora tres quilòmetres del tram final de l’Albaida, on conflueix amb el Xúquer, nets de canyes i vegetació invasora i amb bosc de ribera. És el projecte que ha presentat aquest dilluns la confederació i que ha permés, a més de recuperar l’estat natural del llit, crear un espai verd per a la ciutadania.

Els treballs han consistit, d'una banda, a retirar de la canya comuna (Arundo donax), que havia ocupat el llit d’aquest afluent del Xúquer, i d'altra, a restaurar amb espècies pròpies de les vores dels rius el tram que passa per Manuel, Senyera i Castelló, segons puntualitzen des de la delegació del govern a la Comunitat Valenciana. Els treballs, que van començar al setembre, són part de la restauració integral de l’Albaida contemplada en el programa de mesures del Pla Hidrològic del Xúquer 2022-2027.

Amb aquesta iniciativa, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha volgut fer una aposta per “la sostenibilitat i la recuperació de la biodiversitat dels rius de la Comunitat Valenciana”, com ha destacat la delegada del govern, Pilar Bernabé.

La primera fase dels treballs, que van arrancar a mitjan setembre, se centra en l'eliminació i el desbrossament de la part aèria d’espècies invasores com la canya comuna. L'objectiu és netejar la zona de canyes, però no acabar amb tota la vegetació, ja que la seua presència és clau per a frenar la força del riu si hi ha avingudes i el llit ha de canalitzar molta quantitat d’aigua.

Les restes vegetals es trituraran i es mesclaran amb la terra abans d'instal·lar una lona opaca, que cobrirà el terreny durant, almenys, 18 mesos. Aquestes lones generen calor en el sòl, eviten que passe la llum solar i que la planta puga efectuar la fotosíntesi, per la qual cosa les arrels s'esgoten i la canya no pot tornar a créixer.

Transcorreguts eixos 18 mesos, s'iniciarà la segona fase de la restauració integral d'aquest tram de l’Albaida. Primer es retirarà la lona i després es plantaran, de manera periòdica, espècies autòctones de ribera.

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer, el president de la qual també ha assistit a la presentació dels treballs, ha invertit enguany prop d'onze milions d’euros per a recuperar més de deu quilòmetres de llits.

També et pot interessar

stats