La Confederació del Xúquer presenta el primer estudi per a renaturalitzar el nou llit del Túria

PSPV i Compromís han criticat que cap representant de l'equip de govern de l'Ajuntament de València haja acudit a l'acte

El llit del riu Túria podria transformar-se d'ací a un any

El projecte del nou Túria de València, que va proposar en 2018 l'anterior alcalde de la ciutat, Joan Ribó, tira endavant. Precisament aquest dilluns s'ha presentat l'estudi preliminar per a convertir el llit del riu en un corrent d'aigua continu. D'ací a un any, podrien començar les obres perquè al tram final del Túria brolle l'aigua de manera permanent.

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) ha presentat aquest dilluns de matí una recreació amb què ens podem fer una idea del projecte final. Un riu amb un cabal fix envoltat de flora i fauna autòctones. L'assut del repartiment, a mig camí entre Quart de Poblet i la mar, s'engrandirà per a permetre acumular aigua embassada i frenar crescudes violentes.

Seran més de dotze quilòmetres per on passaran 400 litres per segon i no s'hi podrà baixar, per la proximitat a la carretera V-30, tal com ha recordat Miguel Polo, president de la Confederació. "Renaturalitzarem el riu, però no s'hi podrà baixar", ha confirmat. El projecte paral·lel per a reutilitzar de manera natural les aigües de la depuradora de Pinedo ajudarà i "permetrà tindre més cabal i més seguit", segons Polo.

El projecte es licitarà a principis del 2024 i d'ací a un any pot començar a prendre forma, tal com ha avançat la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé. Amb aquest nou pas endavant, València podrà, en un futur, tornar a anomenar-se la ciutat del Túria de ple dret.

L'oposició acusa el govern local de PP i Vox de negacionisme climàtic

Precisament Bernabé, juntament amb el regidor de Compromís, Sergi Campillo, i la regidoria socialista Elisa Valía, han criticat que cap representant de l'equip de govern de l'Ajuntament de València haja acudit a la presentació de l'estudi preliminar, "malgrat el terme municipal afectat", segons ha apuntat la delegada del govern.

De la mateixa manera, Campillo ha lamentat que PP i Vox, "en el seu negacionisme climàtic, menyspreen qualsevol política de sostenibilitat, i és una llàstima perquè aquest és un projecte fonamental, perquè serà un connector ecològic de primera magnitud entre el parc natural del Túria i el parc natural de l'Albufera", ha assenyalat.

Així mateix, Valía també ha assenyalat "el negacionisme climàtic", que descarta "la renaturalització de les avingudes que havia projectat l'anterior govern progressista i posa en risc la capitalitat verda".

Des del consistori han replicat que "el lleialment institucional i normal" seria "haver fet partícip prèviament a l'Ajuntament de l'elaboració d'un pla que afecta la ciutat".

També et pot interessar

stats