El Túria tornarà a desembocar a la mar

Els ajuntaments de València, Mislata, Xirivella i Quart de Poblet s’han mostrat interessats en la creació d’infraestructures ecològiques al riu

Nou llit del riu Túria, en una imatge d'arxiu
Nou llit del Túria, en una imatge d'arxiu / Ajuntament de València

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) ha anunciat aquest dimarts que està estudiant el cabal que tindrà el nou llit del riu Túria, que inicialment seria d’uns 400 litres per segon. "La proposta pretén revitalitzar el nou traçat a través d'un cabal ecològic mínim que arribe fins a la mar", en paraules de la Confederació. Precisament en aquesta zona l'Ajuntament de València ha proposat un projecte de renaturalització amb el lema “Llit nou, riu nou”, que faça possible la connexió del riu amb la mar.

Per aquest motiu, els responsables de la Confederació han tingut la primera reunió sobre el futur del projecte, amb representants dels municipis pels quals discorre el nou llit –a més de València, les poblacions de Quart de Poblet, Mislata i Xirivella-- per a abordar l'actuació plantejada per a aquesta infraestructura.

“La primera fase preveu que el llit porte aigua de manera permanent i aconseguir que estiga viu”, segons ha explicat el director tècnic, Manuel Torán. Els ajuntaments s'han mostrat molt interessats en la creació d'infraestructures ecològiques de qualitat per a ús públic, siguen jardins o vies ciclistes i per als vianants.

Segons ha assenyalat l’entitat, encara està en procés de decisió la procedència de l’aigua d’aquest cabal, si bé els primers estudis d’eficiència i reutilització d’aigües residuals apunten a la depuradora de Pinedo. A més, s’han adjudicat 600.000 euros per a eliminar arbratge pesat i el sediment acumulat a l’assut del Repartiment i per als treballs de restauració fluvial.

També et pot interessar

stats