El jardí del Túria s'acabarà amb un bosc urbà i un miniparc dedicat a Gulliver

El jurat del concurs d'idees de l'Ajuntament de València tria el projecte (Con)fluir, que recupera la morfologia original del riu 

Com serà el tram final del jardí del Túria
Com serà el tram final del jardí del Túria / Ajuntament de València

Ja hi ha projecte definitiu per a acabar l'últim tram del jardí del Túria, que ocuparà els vora dos quilòmetres que queden entre la Ciutat de les Arts i les Ciències i el port de València. La proposta (Con)fluir ha sigut l'elegida pel jurat en el concurs d'idees convocat per l'Ajuntament per a escometre el disseny de l'anomenat parc de desembocadura i acabar finalment el pla previst per l'espai verd que hi ha en l'antic llit del Túria. Serà una gran massa boscosa amb aigua, passarel·les, una platja fluvial i fins i tot un xicotet parc relacionat amb el mític Gulliver ubicat prop del Palau de la Música.

(Con)fluir era un dels cinc projectes que va arribar a la final del concurs, d'un total de dèsset candidatures. La iniciativa busca convertir en realitat l'actuació urbanística que aconseguirà "la connexió verda del llit del Túria amb tots els poblats marítims" de València, especialment amb el barri de Natzaret. Amb el disseny contemplat a (Con)fluir es durà a terme la primera fase del parc de desembocadura, que abasta 95.000 metres quadrats des del pont de Drassanes a tota la zona de Natzaret. Les obres tindran un cost de 16,5 milions d'euros i estaran cofinançades per l'Autoritat Portuària de València, que n'aportarà 13,5.

El nom de la idea vencedora l'han desvelat aquest dijous l'alcalde de València, Joan Ribó, i la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, en una roda de premsa conjunta. Les altres quatre finalistes eren Ombra, Riu i conviu, Sendes d'aigua, Riu-diversitat i Verd-marí. Com totes les propostes, (Con)fluir dona un protagonisme destacat a l'aigua. Però també recupera "la morfologia original del riu" en l'entorn d'actuació i mitiga "l'impacte acústic i visual" del port, uneix Natzaret amb la resta de la ciutat i duu a terme una reparació "urbana, paisatgística i social" en aquesta àrea de la ciutat, aïllada del nucli urbà i sense platja a partir del creixement el recite portuari.

Imatge del projecte (Con)fluir
Imatge del projecte (Con)fluir / Europa Press

Ribó, que ha definit el projecte d'"històric" s'ha mostrat convençut que "transformarà el sud de la ciutat i repararà el deute històric amb els barris del Grau i de Natzaret". "Té dos objectius: renaturalitzar i reparar a escala ecològica, urbana i social", ha insistit l'alcalde, qui emmarca la iniciativa en el model de ciutat "verda" que defensa per a València i amb el reconeixement de l'urbs com a Capital Verda Europea. Per la seua banda, la vicealcaldessa ha assenyalat que la iniciativa fa confluir "est i oest, sud i nord" de la ciutat a través d'una infraestructura verda, posant en el centre Natzaret. Un barri que "històricament ha estat en un espai marginal, en una zona fagocitada per l'impacte del port, dividit i separat".

La proposta contempla la reforma del pont de Drassanes, pel qual es preveu que passe la línia 10 de Metrovalència, crea una altra passarel·la per a vianants entre el carrer Major de Natzaret i l'altre costat del riu, planteja zones de jocs i d'esplai, així com una làmina d'aigua que d'alguna manera s'assemblarà a una platja fluvial, ha apuntat Ribó. A més, inclou un parc en forma de vaixell que emula "el naufragi de Gulliver" i enllaça amb la zona dedicada a aquest popular personatge, creat per l'escriptor irlandés Jonathan Swift, que hi ha en el vell llit del Túria. Aquesta idea en concret va sorgir a proposta de l'alumnat del barri en el procés de participació obert per l'Ajuntament de València.

Un any fins a l'aprovació definitiva del projecte

A partir d'ara s'obri un termini per a adjudicar la redacció del projecte bàsic i d'execució sobre el disseny que planteja (Con)fluir. Sandra Gómez ha asseverat que es donaran huit mesos per a completar aquesta fase i ha estimat que després de passar per tots els serveis municipals que siguen necessaris es pot tindre "en un any o any i poc definitivament aprovat" el projecte final.

També et pot interessar

stats