El parc de Desembocadura de València tindrà més de 25 hectàrees i començarà a construïr-se per Natzaret

L'Ajuntament aprova divendres un concurs d'idees per al projecte, que contempla una inversió global de 35 milions d'euros

Mapa de les quatre zones en que es dividirà el projecte del Parc de Desembocadura
Mapa de les quatre zones en què es dividirà el projecte del parc de Desembocadura / Twitter: @urbanismevlc

El nou parc de Desembocadura de València tindrà una superfície per damunt de les 25 hectàrees (253.441 m²), des del pont de l'Assut d'Or fins al recinte portuari i començarà a construir-se pel barri de Natzaret, segons ha avançat aquest dimecres l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó. La junta de govern local aprova divendres un concurs d'idees per a donar un nou impuls al projecte, en què s'invertiran 35 milions d'euros. 

Ribó ha comparegut en roda de premsa acompanyat per la vicealcaldessa, la socialista Sandra Gómez, per a donar detalls sobre l'estat del futur parc urbà. Es tracta d'una proposta "integral i complexa", ha declarat el regidor, que ha afegit que l'objectiu és finalitzar l'enjardinament del Túria que va començar fa 35 anys. "Quan acabem, serà el parc urbà més llarg d'Europa", ha advertit.

L'alcalde ha precisat que el projecte no existiria sense el treball de les associacions veïnals i ha dit que la primera fase, la del barri de Natzaret, abasta 9,5 de les 25 hectàrees previstes. Per a aquests treballs inicials es contempla un pressupost de quinze milions d'euros i es poden desenvolupar, ha aclarit, perquè s'ha aconseguit un acord amb el Port de València per a millorar la relació entre la infraestructura i la ciutat. A aquest respecte, ha subratllat que l'organisme ha cedit 9,5 hectàrees seues per al projecte que ara passen a ser de la ciutat, i ha decidit participar en la construcció del parc amb una contribució econòmica de 13,7 milions.

Per la seua banda, Sandra Gómez, que també és regidora de Desenvolupament Urbà, ha desgranat que el projecte es divideix en quatre zones: la primera, amb 86.000 m², en el barri de Natzaret; la segona, pont de Drassanes, amb 7.800 m²; la tercera, PAI del Grau, amb 112.000 m²; i la quarta, Oceanogràfic. Per a desplegar-lo, s'ha de comptar amb un equip multidisciplinari: arquitectes, especialistes en dissenys d'instal·lacions, en matèria hidràulica, en planificació d'obra, en matèria mediambiental i, també, com a novetat, caldrà un expert en enfocament de gènere.

El jurat del concurs d'idees està integrat per una experta en enfocament de gènere que designarà el consistori i, a més, personal de l'Ajuntament, de l'Autoritat Portuària, representants d'associacions veïnals, experts dels col·legis d'enginyers i d'arquitectes, i algun membre escollit per la Conselleria de Territori.

Per a seleccionar la proposta guanyadora es valorarà que es complisquen els criteris de qualitat arquitectònica i paisatgística; es resolga la relació amb l'entorn i el barri; i es promoguen valors pedagògics i ambientals, entre altres.

Terminis

Una vegada obert el concurs d'idees hi haurà dues fases: la primera, inscripció; i la segona, presentació de propostes. Quan estiguen presentades, el jurat escollirà cinc equips als quals s'abonarà una compensació de 12.100 euros pels treballs realitzats i perquè servisquen de base per a concursar en la fase final. A més, hi haurà dos premis de 6.000 euros per als que no arriben a ser finalistes, però meresquen aquest abonament pels serveis i el treball efectuats. 

Les cinc idees triades s'exposaran perquè la ciutadania puga conéixer-les i fer-hi observacions. Finalment, es decidirà el guanyador, al qual s'encarregarà el projecte i la direcció de l'obra de les dues primeres fases del parc per un import de setze milions. Les obres tindran un termini de 24 mesos i per a la redacció del projecte es preveuen huit mesos des de la signatura del contracte.

També et pot interessar

stats