Canons de 3.000 litres d’aigua per minut per a blindar el Saler d'incendis

S’instal·len els huit primers canons d’un sistema que remulla la zona ràpidament quan es detecten les primeres flames per a facilitar el treball dels bombers

Dos dels huit primers canons d'aigua que han entrat en funcionament este dijous per a protegir la massa forestal de l'Albufera
Dos dels huit primers canons d'aigua que han entrat en funcionament este dijous per a protegir la massa forestal de l'Albufera / À Punt NTC

L’Albufera té, des d’este dijous, un nou sistema de protecció per a evitar incendis en parc naturals. Els huit primers canons, que poden llançar quasi 3.000 litres d’aigua per minut i que estan connectats a un dipòsit de 500 metres cúbics d’aigua, ja estan enllestits per a entrar en funcionament en qualsevol moment. La resta, fins a les 24 torres i canons contra incendis, s’instal·laran fins a l’estiu i ja l’any que ve culminarà el projecte amb un total de quaranta torres.

Els que s’han vist en funcionament hui són els primers dispositius d’un sistema antiincendis, denominat Sideinfo, preparat per a llançar aigua ràpidament en els conats, i que també permet monitorar el risc de flames en temps real i detectar qualsevol incendi. Així ho explicava l’alcaldessa, María José Catalá, durant la visita al Saler, amb els regidors responsables dels Bombers i el de l’Albufera. La finalitat d’este sistema és actuar el més ràpid possible en cas que les flames amenacen el paratge i facilitar el treball als bombers.

Ferran Dalmau, enginyer forestal que ha coordinat el projecte, explicava que “amb l'equip que hi ha actualment instal·lat, tenim la capacitat de tirar un camió de bombers per cada minut, s'està buidant una autobomba de bombers cada minut”, exemplificava. El consistori ha destinat a este projecte vora 700.000 euros.

Els canons tenen unes torres de suport, d’entre dotze i setze metres d'alçària per a adaptar-se a l'altura de la vegetació i, fins i tot, al seu creixement. Finalitzats els treballs, este estiu el Saler tindrà 24 torres i canons contra incendis. Als huit que s’han posat en marxa este dijous se sumen setze canons portàtils que es poden col·locar en qualsevol punt del Saler, com detallava Catalá.

La primera autoritat municipal ha destacat “la importància d'este sistema de defensa forestal, que és compatible amb l'entorn i permet activar alertes, humitejar, previndre i reforçar el treball desenvolupat per l'Ajuntament per a cuidar este espai natural”, exposava Catalá.

L'alcaldessa de València, amb diversos companys de corporació, visita la instal·lació antiincendis de l'Albufera
L'alcaldessa de València, amb diversos companys de corporació, visita la instal·lació antiincendis de l'Albufera / À Punt NTC

Esta primera fase del projecte s'ha posat en marxa prop de la zona poblada de la Devesa, on resideixen durant tot l'any unes 1.500 persones, però que a l'estiu s'hi concentren vora 5.000 persones. Quan estiga tot el projecte antiincendis conclòs, l’any que ve, hi haurà quaranta canons funcionant per tot el parc natural.

L’alcaldessa ha explicat que es tracta d’un sistema defensiu “dissenyat per a rebaixar la intensitat del foc en cas d'incendi perquè els bombers puguen intervindre”, i ha explicat que, de moment, estarà operatiu en la via d'evacuació del Saler. 

També et pot interessar

stats