El govern i les comunitats autònomes alcen l'obligatorietat de dur la mascareta

Tres anys, un mes i dos dies després l'ús tornarà a ser opcional 

Una farmacèutica treballant amb la mascareta posada
Una farmacèutica, que treballa amb la mascareta posada / Minerva Studio (Shutterstock)
À Punt NTC
Paula García @apuntnoticies
23 de juny 2023 - 19:21 Actualitzat: 23 de juny 2023 - 21:17

El Consell Interterritorial de Salut, format per representants del govern i les comunitats autònomes, ha acordat aquest divendres que l’ús de la mascareta passe ser una recomanació i no una obligació "en tots els espais i en tot el territori", segons ha informat el ministre de Sanitat, José Manuel Miñones, en un comunicat després de la reunió. Tres anys, un mes i dos dies després d’entrar en vigor el decret que n’imposava l’ús, s'acaba l'ús generalitzat, però es recomana en cas d'infecció respiratòria. Des de febrer l'ús de la mascareta havia sigut obligatori només en centres sanitaris i en llocs de venda de medicaments, com ara les farmàcies, així com en centres sociosanitaris, per exemple les residències de persones grans.

La decisió l'han secundada tots els presents, ha afirmat Miñones, i, per tant, ara el Ministeri de Sanitat traslladarà al Consell de Ministres la proposta de la fi de la crisi sanitària i la resta de mesures acordades fins ara, perquè ho prenga en consideració. Una vegada l'aprove el Consell de Ministres i entre en vigor, cada centre podrà decidir de forma individual si obliga o només en recomana l'ús. 

Salvador Peiró, investigador de Fisabio, ha explicat en À Punt que la mascareta es pot retirar “de forma generalitzada” i que, a parer seu, es podria haver retirat “ja fa un temps”, però considera que les persones amb malalties respiratòries i els professionals que les tracten sí que haurien de continuar portant-les. L’expert també adverteix que la situació podria canviar a la tardor, no tant per a portar mascareta de manera generalitzada una altra vegada, sinó més aïna per a posar en marxa mesures que ja es van establir durant l’època més greu de la pandèmia, però que servirien per a qualsevol altra malaltia respiratòria. 

En aquest sentit, afirma que ara “estem en una situació normal” i que podem tindre algun repunt com el que va haver-hi en Setmana Santa, però no onades com les que es van patir durant els anys d’emergència sanitària. Els repunts es poden donar quan les persones se separen de l’última vacunació o contagi. Però assegura que “podem tractar la covid com qualsevol altra malaltia respiratòria”. 

Amb la fi de l'obligatorietat d’ús, portar mascareta o no portar-ne passarà a ser una decisió personal, però Peiró pensa que cal fer un treball de formació, educació i comunicació per part de Salut Pública perquè, en general, la gent que té una malaltia respiratòria pot contagiar altres persones que, al seu torn en poden contagiar unes altres. I això pot fer que la malaltia arribe a algú que sí que té un problema amb aquesta malaltia i a qui pot afectar de manera greu. Per això, subratlla la necessitat de formar la ciutadania per a saber que hi ha situacions en què cal portar-la, “perquè la mascareta en qualsevol espai tancat fa molt de paper”. 

Al febrer, l'ús de la mascareta va deixar de ser obligatori en el transport públic i sols va quedar marcat per a les residències de persones grans, els centres sanitaris i els que ofereixen medicaments, com ara les farmàcies.

La bona evolució de la pandèmia, de fet, va anar relaxant la imposició en l'ús i el febrer del 2022 va deixar de ser obligatòria en exteriors i als patis escolars i, només dos mesos després, l'abril del 2022 va passar a ser opcional també en interiors, excepte en centres, serveis i establiments sanitaris i sociosanitaris i en el transport públic

Va fer falta una mica més de temps per a no haver d’utilitzar-la en taxi, metro, autobús i la resta de transport públic, per ser espais tancats i reduïts amb gran afluència de persones, ja que el govern va insistir a mantindre'n l'obligatorietat fins que les veus expertes recomanaren el contrari. Concretament, passaren deu mesos fins que, el febrer d’aquest mateix any, el Consell de Ministres va aprovar la fi de l’obligatorietat en el transport públic, mantenint-la en centres sanitaris i sociosanitaris i llocs de venda de medicaments. Finalment, aquest divendres s’ha acordat que dur-la siga una recomanació en tots els espais. 

També et pot interessar

stats