La Generalitat no accepta el nou cabal mínim que vol fixar el Ministeri per al Tajo-Segura

Mollà defensa que amb els paràmetres que vol el govern espanyol, el transvasament pot “morir per esgotament” i no descarta que l’assumpte acabe als tribunals. 

La consellera Mireia Mollà durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí'
La consellera Mireia Mollà durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí'

La Generalitat no acceptarà el nou cabal mínim que pretén fixar el Ministeri per a autoritzar les transferències d’aigua del Tajo al Segura, perquè el nou paràmetre que vol establir el govern espanyol pot fer “morir per esgotament” un transvasament necessari per als agricultors de les comarques del sud. Així ho ha expressat la consellera d’Agricultura i Transició Ecològica, Mireia Mollà, en una entrevista en Les notícies del matí, coincidint amb el Dia Mundial de l'Aigua, que aquest 2021 se centra en el valor d’aquest recurs.

“El Ministeri vol pujar el cabal mínim a una xifra que considerem desproporcionada, que no està avaluada, ni tècnicament justificada, ni subjecta a uns criteris que a nosaltres ens garantisquen que el transvasament no acabe morint per esgotament, que és el que pareix que volen”, argumentava Mollà. 

A més, la titular d’Agricultura considera que “altres governs autonòmics estan batallant perquè el transvasament Tajo-Segura no existisca”, la qual cosa no afavoreix els interessos del llauradors valencians. Atesa aquesta disparitat de criteris, Mireia Mollà no descarta que la modificació dels paràmetres d’explotació del transvasament Tajo-Segura acabe al jutjat. En aquest sentit, ha defés que quan hi ha una transferència d’aigua, “sempre està garantida per criteris tècnics i ambientals” i ha remarcat que l’aigua que arriba a les terres del sud de la Comunitat Valenciana mai es malbarata. 

Tot i defendre la necessitat de rebre aigua des del Tajo, durant l’entrevista en Les Notícies del matí, la consellera d’Agricultura ha destacat la necessitat de disposar d'altres alternatives efectives que aporten recursos hídrics a l’agricultura, sobretot tenint en compte l’avanç del canvi climàtic i l’escassesa d’aigua. 

Entre aquests recursos, Mollà ha citat l’aigua de les dessalinitzadores “a un preu que puguen pagar els agricultors” o l’optimització del sistema de regadius valencians, per als quals la Generalitat invertirà 1.200 milions fins al 2040. 

Una nova DIA per al port de València 

La consellera d’Agricultura també s’ha pronunciat sobre l’ampliació del port de València. Ha anunciat que si Ports de l’Estat dona per vàlida la declaració d’impacte ambiental (DIA) de 2007, que la Conselleria considera “caducada”, la Generalitat recorrerà contra aquesta decisió. Cal recordar que l’Autoritat Portuària de València defén la vigència d’aquest document, indispensable per a l’ampliació del port. 

Mollà ha recordat que l’Autoritat Portuària ha rectificat el projecte inicial i ha assenyalat que “quan un representant perd la perspectiva de l’interés públic per a respondre a un altre interés, es fica en situacions problemàtiques”. 

Llei d'economia circular, a "finals d'any o principis de l'any que ve"

D’altra banda, Mollà també ha avançat que la nova llei d’economia circular s’aprovarà enguany i entrarà en vigor “a finals d’any o a principi de l’any que ve”, encara que comptarà amb un temps de transició per a donar temps que s’adapten tots els elements als quals afectarà,  com ara la gestió dels residus o les alternatives per a productes que quedaran prohibits en compliment de la normativa europea

Investigació sobre els cavalls amb rinopneumonitis equina

Durant la seua intervenció en Les notícies del matí, la responsable d’Agricultura s’ha referit al brot de rinopneumonitis detectat al CES de Godella, que ha afectat desenes de cavalls. Mireia Mollà ha avançat que s’investiga si hi va haver una possible negligència per part del centre, en sospitar que no va comunicar, com està obligat, aquesta possible malaltia, que té “una simptomatologia evident”. La responsable d’Agricultura ha aprofitat també per a remarcar que aquest virus equí no afecta els humans.

També et pot interessar

stats