Adeu als plàstics d'un sol ús a la UE

El govern espanyol en prohibirà la comercialització a partir de juliol i les grans empreses han començat a retirar-los.

Adeu als plàstics d'un sol ús a la UE
Adeu als plàstics d'un sol ús a la UE

El plàstic d'un sol ús serà història a partir de 2021 a Europa. Els països membres deixaran de fabricar plats, coberts, palletes i bastonets per a les orelles de plàstic d'un sol ús. El terme d'un sol ús fa referència a aquells materials fabricats en plàstic pensats per a ser usats i llançats o per a ser usats durant un període "curt" de temps.

El Parlament Europeu va donar llum verda a aquesta mesura el març de 2019. Tots els països membres donaren suport a la decisió que aspira a reduir el problema ambiental que està provocant l'excés de residus plàstics al món. El text de l'acord establia també nous objectius de reciclatge per a les administracions públiques i va imposar noves responsabilitats als fabricants. Una d’aquestes és que el 25% del plàstic de les botelles haurà de ser reciclat de cara a 2025 i el 30% el 2030, així com el compromís dels estats membres de recuperar el 90% de les botelles de plàstic el 2029.

Segons la Comissió Europea, més del 80% de les deixalles trobades a la mar és plàstic. A causa del lent procés de descomposició, aquestes s’acumulen a la mar i a les platges i acaben ingerint-les els animals. Igualment, tindran més responsabilitat les companyies que confeccionen aparells de pesca, les quals hauran d’assumir el cost de la recollida de xarxes perdudes en el mar.

A Espanya, el govern va anunciar el passat estiu durant la tramitació del avantprojecte de llei de residus que a partir de juliol de 2021 ja no es podran comercialitzar els plàstics d’un sol ús. La normativa també prohibeix "qualsevol producte de plàstic fabricat amb plàstic oxodegradable i l'ús de cosmètics i detergents que continguen microplàstics afegits intencionadament".

La decisió europea va, a més, en línia amb la creixent sensibilitat de la ciutadania, que reclama cada vegada de manera més clara, polítiques sostenibles ambientalments. La mesura ha provocat que algunes grans empreses, de sectors com ara el de la logística o de la restauració, anuncien que durant aquest mes la retiraran els productes de plàstic d'un sol ús a disposició dels clients o que es poden comprar.

També et pot interessar

stats