La Séquia Reial del Xúquer denuncia la paralització de la modernització dels regadius

La decisió del a Conselleria d'Agricultura impedirà l'arribada de més cabal i de major qualitat a l'Albufera, segons la institució.

Canal Principal de la Séquia Reial del Xúquer
Canal Principal de la Séquia Reial del Xúquer / Acequia Real del Júcar

La Séquia Reial del Xúquer ha enviat un escrit als seus més de 25.000 associats en el qual informa de la paralització per part de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, de les obres de modernització dels regadius històrics del Xúquer.

Aquestes obres, que han de passar de reg a manta a degoteig, són clau, asseguren, per a permetre l'estalvi d'aigua i tenen com a efecte més important l'aportació de més cabal i, sobretot, de major qualitat, per al sosteniment i la millora del parc natural de l'Albufera.

La junta de govern de la Séquia Reial del Xúquer, una de les institucions més antigues de regadiu i amb més de 750 anys d'història, considera que la decisió de la Conselleria, inclosa en les seues al·legacions a l'esquema previ del Pla Hidrològic del Xúquer, suposa un “gravíssim incompliment” per part de la Generalitat dels acords signats.

Segons el president de la Séquia Reial, Antonio Costa, les obres de modernització dels regadius “estan declarades d'interés general i es recullen en tots els plans hidrològics amb la màxima prioritat i urgència, encara que mai s'han complit els terminis compromesos”. Per a Costa, a més, “la modernització del regadiu és la millor garantia de recuperació de l’Albufera”.

La paralització de les obres afecta municipis de les comarques de la Ribera i l'Horta, concretament els sectors que es troben a Algemesí, Albalat de la Ribera, Alginet, Benifaió, Almussafes, Sollana, Silla, Alcàsser, Beniparrell i Albal.

També et pot interessar