El virus equí detectat a Godella manté immobilitzats 267 cavalls en sis explotacions a la Comunitat Valenciana

La Conselleria d’Agricultura explica que els 159 cavalls detectats inicialment al centre origen del focus són de 14 nacionalitats diferents.

La consellera d'Agricultura, aquest dimarts, en roda de premsa
La consellera d'Agricultura, aquest dimarts, en roda de premsa
À Punt NTC
09 de març 2021 - 12:08

La consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa l’evolució del brot de rinoneumònia detectat al CES de Godella. Mollà ha explicat que actualment hi ha detectats 159 casos de 14 nacionalitats diferents que s’estan seguint, dels quals hi ha 18 hospitalitzats al centre veterinari CEU San Pablo. Cinc d’aquests animals han mort. I de la resta, Mollà ha detallat que 109 tenen símptomes i 29 estan sense símptomes, però també estan apartats. A més, hi ha sis explotacions amb 267 cavalls immobilitzats a la Comunitat Valenciana. La malaltia és “altament contagiosa”, ha remarcat la consellera.

La consellera ha detallat la nacionalitat dels 159 cavalls afectats: hi ha 16 belgues, tres del Canadà, quatre xinesos, 12 danesos, 16 espanyols, 22 de França, 12 anglesos, 17 alemanys, 4 de Hong Kong, 8 d’Irlanda, 12 d’Holanda, un rus, 24 suecs i 8 de la República Sud-africana. Mollà ha recordat que en conjunt hi ha fins a 450 cavalls que han estat al centre en un moment que es considera compromés, però que han tornat als seus països, informació que s’ha traslladat a l'àmbit internacional. Mollà ha defensat la “diligència” en tot moment de les autoritats valencianes i espanyoles.

La consellera ha recordat la cronologia dels fets. Diumenge 21 de febrer és quan la Generalitat té coneixement dels fets i immobilitza el centre. Dilluns 22 s’estableixen uns protocols conjuntament amb el ministeri i s’arreplegue mostres dels cavalls amb símptomes i se separen d’aquells que no presenten cap simptomatologia.  Eixe dimecres, dia 23 de febrer, el laboratori confirma la malaltia, el brot de rinoneumònia equina.

Mollà ha remarcat que no es tracta d’una malaltia que es transmet als humans. També ha deixat clar que, des del primer moment, tant la Conselleria d’Agricultura com el ministeri han establert les mesures precises.

Per la seua banda, el secretari autonòmic d’Agricultura, Rogelio Llanes, ha assegurat que es tracta d’un brot “d’una magnitud extraordinària” i que ha afectat molts animals de diverses nacionalitats.

També et pot interessar