Les condicions meteorològiques milloren en l’incendi de la Vall d’Ebo: pluja moderada i temperatures més baixes

L'evolució de l'extinció és favorable, tot i que es tem que les tempestes previstes de vesprada puguen comportar turbulències que impedisquen atacar les flames des de l'aire

Vista de Pego, un dels termes municipals afectats per l'incendi, aquest dimecres
Vista de Pego, un dels termes municipals afectats per l'incendi, aquest dimecres / Natxo Francès (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
17 d'agost 2022 - 08:41 Actualitzat: 17 d'agost 2022 - 20:51

L'incendi forestal declarat dissabte a la Vall d'Ebo comença a cedir lentament quan ja ha devorat 11.700 hectàrees de terreny en un perímetre de 80 quilòmetres, segons l'estimació feta aquesta matinada pel Consorci Provincial de Bombers d'Alacant. Són sobretot muntanyes interiors de la comarca de la Marina Alta, però també àrees del Comtat i la Safor, on havia botat en les últimes hores per la virulència de les flames. Després de tres dies molt complicats d'incansable lluita contra el foc, les condicions meteorològiques han millorat durant la vesprada de dimecres, amb una lleugera pluja sobre el municipi de la Vall d'Ebo, la baixada de les temperatures i millors condicions d'humitat, segons han informat els Bombers d'Alacant.

Els efectius de bombers treballen a l'incendi forestal de la Vall d'Ebo
Els efectius de bombers treballen a l'incendi forestal de la Vall d'Ebo / Consorci Provincial de Bombers d'Alacant

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha explicat als mitjans que la situació de l'incendi forestal de la Vall d'Ebo és en aquests moments "més favorable" que a primera hora de la vesprada, ja que la pluja i la baixada de les temperatures han ajudat al control de dos punts estratègics: un prop de Fontilles, on treballaven mitjans aeris i terrestres amb ajuda de l'UME; i l'altre, a la Vall d'Alcalà, on les intenses pluges han afavorit la contenció de l'incendi. "No el podem donar per estabilitzat, però sí que esperem que l'aigua ajude a contindre'l" ha afegit la consellera.

La nit d'aquest dimarts ha sigut més favorable i el foc no ha avançat "en la mateixa dimensió" que en les tres nits anteriors, segons ha confirmat el president de la Generalitat, Ximo Puig. Tampoc no hi ha hagut més desallotjaments ni afeccions a habitatges i, per tant, les poblacions evacuades preventivament es mantenen en onze.

El cap del Consell, que ha comparegut el dimarts al matí després de la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi), ha explicat que la direcció de l'extinció té "esperança" de començar a treballar ja en una estabilització. Tot i això, ha remarcat que l'incendi està "absolutament actiu" i que la meteorologia no és "massa favorable" de moment. Segons ha informat a primera hora el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat, l'incendi continua actiu en tots els fronts, encara que a causa de l'augment de la humitat avança de forma més lenta. Són diversos flancs, però en preocupen especialment dos, l'un en sentit sud-est, i a l'oest cap al Comtat.

Preocupa l'arribada del foc a Tormos

Les alarmes han saltat aquest dimecres a Tormos i Sagra, dues localitats al sud de Pego que fins ara s'havien mantingut al marge de l'avanç de les flames originades pel virulent incendi a la Vall d'Ebo. Des d'Emergències expliquen que hi ha preocupació per una llengua que baixa en sentit a la Marina Baixa i ha cobrat força hui. S'està preparant, de fet, un pavelló al Ràfol d'Almúnia per si fora necessari evacuar preventivament ambdues poblacions durant la vesprada.

Igualment, hi ha un segon focus molt actiu l'oest, cap al Comtat, en el barranc de les Cucales. Els mitjans aeris treballen a estall perquè aquest flanc que assetja la pedania de Catamarruc, a Planes, no s'escampe cap a la serra d'Almudaina i pose en perill aquest paratge i els altres municipis del voltant. La prioritat és evitar que el foc s'endinse encara més en la comarca del Comtat. Durant les últimes hores el foc ha revifat amb força també a la serra de Benimassot.

Perímetre de l'incendi de la Vall d'Ebo
Perímetre de l'incendi de la Vall d'Ebo / À Punt NTC

Al front de Pego la situació ara és estable, però de vesprada el foc va començar a acostar-se perillosament a la població. El veïnat ha viscut una nit molt complicada mentre veien apropar-se les flames, han estat amb l'ai en el cor. Però finalment s'han quedat al límit, només a uns pocs metres de distància de les cases de la Coma, les Verdales i Ambra. S'havien desallotjat hores abans per precaució, però finalment s'han salvat del foc, que sí que ha afectat les xarxes de comunicació. La zona està patint durant aquest dimecres problemes de connexió telefònica.

Fins ara, el balanç de veïnat evacuat se situa en vora 1.500 persones d'una desena de municipis i residències i urbanitzacions aïllades en altres nuclis de població. Vora un miler han passat la que és la tercera nit fora de casa. Les poblacions desallotjades són: Balones, Benialí, la Vall d'Alcalà, Benissivà, Benitaia, Benirrama, Castell de Castells i Alcalà de la Jovada (Marina Alta); i Tollos, Fageca, Benimassot i Famorca (Comtat). També cases a la Carroja (un dels huit nuclis de la Vall de Gallinera) i urbanitzacions a Pego, Vilallonga i l'Atzúbia.

Més optimisme aquest dimecres

El vent erràtic de les últimes hores ha complicat fins a l'extrem la lluita contra el foc, però la previsió per a aquest dimecres és més optimista, ja que durant la nit l'evolució ha sigut favorable pel descens de la temperatura i l'augment de la humitat ambiental. Aquest matí la direcció de l'extinció ha reordenat els sectors on treballa el dispositiu en funció de l'avanç de les flames. Hi ha desplegats en el terreny més de 500 efectius terrestres entre la Diputació d'Alacant, bombers forestals de la Generalitat i brigades de reforç dels Bombers de València. Amb les primeres llums del dia s'han incorporat els mitjans aeris, que arriben a la vintena (deu de la Generalitat, cinc del Ministeri de Transició Ecològica i altres de Múrcia, Castella-la Manxa i l'UME).

En les últimes hores el foc ha evolucionat positivament en les poblacions del Comtat més properes a les flames, com ara Fageca i Tollos, segons ha confirmat l'alcalde del primer municipi, Ismael Vidal. A Benimassot, desallotjat aquest dimarts per prevenció davant la proximitat de les flames i el fum, s'ha aconseguit controlar l'avanç. L'incendi ha passat per dalt del poble sense afectar les vivendes, però encara continua actiu. També es manté a ratlla la llengua que ha virat cap a Famorca-Castells i "és difícil" que seguisca pujant cap a la Serrella, afegeix Vidal.

Avís groc per tempestes

La previsió de l'oratge és més favorable per a aquest dimecres que en els dies anteriors, ja que s'espera que ploga a la zona de l'incendi. Les tempestes seran més probables a la meitat nord del territori, però també poden afectar punts del nord d'Alacant. L'Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet) ha activat l'avís groc per ruixats tempestuosos a la zona de l'incendi de la Vall d'Ebo a partir de les 14:00 hores que poden acumular 20 mm en una hora. El compliment d'aquests pronòstics afavoriria la lluita contra el foc, tot i que hi ha certa inquietud entre l'equip d'extinció perquè les tempestes que s'esperen puguen comportar turbulències, cosa que interferiria la tasca dels mitjans aeris.

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Josep Maria Àngel, ja advertia dilluns a À Punt que estem davant d'un foc de grans dimensions que serà molt difícil de controlar. Esperonat per les condicions meteorològiques adverses del cap de setmana —temperatures extremes, vent fort i humitat escassa—, el de la Vall d'Ebo és ja l'incendi més greu d'aquest estiu i pràcticament des del 2012, quan els de Cortes de Pallars i Andilla devoraren vora 28.000 i 20.000 hectàrees, respectivament. Ja ha devastat una zona de gran valor ecològic i paisatgístic, el pulmó de la Marina, que costarà molt de recuperar.

La ministra Morant visita la zona cremada a Vall d'Ebo

La ministra de Ciència, Diana Morant, ha volgut comprovar aquest dimecres de primera mà la devastació generada per l'incendi a Vall d'Ebo, que ha cremat ja 11.500 hectàrees. Després de visitar algunes de les zones més afectades, ha recordat que l'últim Consell de Ministres del govern espanyol va aprovar una modificació de la llei estatal de muntanyes, de 2003, perquè els plans de prevenció i control d'incendis estiguen actius tot l'any i no sols de manera estacional.

També et pot interessar

stats