El vent complica l'extinció de l'incendi a la Vall d'Ebo i s'acosta a Pego

El foc continua "molt actiu" i s'estén al Comtat després de cremar 11.500 hectàrees. Preocupen els fronts virulents de Pego i Tollos

Un mitjà aeri sobrevola la població de Planes
Un mitjà aeri sobrevola la població de Planes / Natxo Francés (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 d'agost 2022 - 09:14 Actualitzat: 17 d'agost 2022 - 07:37

La virulència de les flames no té fre. L'incendi forestal declarat dissabte a la Vall d'Ebo per la caiguda d'un llamp continua aquest dimarts fora de control després d'haver devastat ja 11.500 hectàrees en les muntanyes de l'interior de la Marina, segons les últimes estimacions oficials. En les últimes hores el foc ha traspassat també a les comarques veïnes del Comtat i la Safor, per la Llacuna, a Vilallonga.  Els vents "erràtics" i en direccions oposades que bufen a la zona zero de l'incendi dificulten fins a l'extrem les tasques d'extinció i fa que les flames s'acosten a Pego.

Sobre la proximitat de les flames al terme, l’alcalde, Enrique Moll, ha explicat que la nova direcció del vent ha fet que una nova llengua de foc arribe al peu de la població, on han desallotjat la zona de les Verdales, ja controlada. En canvi, a la zona d’Ambra l’alcalde ha apuntat que el foc està “totalment descontrolat”. 

A pesar de la força de les flames, Moll ha incidit que la població no està en risc. “Hi ha molt de terreny cultivat que fa de tallafoc. En canvi, la massa forestal està pràcticament tota cremada”, ha lamentat. 

La xifra de veïnat evacuat preventivament no deixa d'augmentar. Més de 1.500 persones de nuclis com ara Benirrama i Benialí, a la Vall de Gallinera, o Alcalà de la Jovada i Beniaia, a la Vall d'Alcalà, han passat la segona nit fora de casa. També es desallotjaren les poblacions de la Carroja, a la Vall de Gallinera; Margarida, a Planes (Comtat), o les casetes de la Llacuna, a Vilallonga (Safor), així com els municipis de Tollos, Fageca i Famorca. En les últimes hores s'ha afegit a la llista de municipis evacuats Benimassot, al Comtat. El veïnat ha hagut de buscar allotjament en cases de familiars, hotels o en les zones habilitades a Pego i a Muro d'Alcoi i que gestiona la Creu Roja.  La consellera de Justícia i Interior, Gabriela Bravo, ha assegurat a la Cadena Ser que no es contemplen més evacuacions per ara i ha reconegut que la situació és "molt preocupant" perquè estem davant d'un foc de gran complexitat per l'orografia de la zona i per la quantitat de fum generada.

El dispositiu antiincendis continua treballant de valent per quart dia a la zona afectada pel foc, amb un perímetre d'almenys 80 quilòmetres. Les flames s'estenen per tres fronts i segueixen "molt actives", segons ha informat aquest dimarts el Servei d'Emergències de la Generalitat, que coordina l'operatiu integrat pels bombers del Consorci Provincial d'Alacant, brigadistes forestals i militars de l'UME.

El mapa de l'incendi a la Vall d'Ebo, aquest dimarts
El mapa de l'incendi a la Vall d'Ebo, aquest dimarts / À Punt NTC

Hi ha dos flancs especialment virulents, segons ha confirmat el president de la Generalitat, Ximo Puig, abans de participar en la reunió del Centre de Coordinació d'Operativa Integral (Cecopi), a la seu d'Emergències a l'Eliana. Un és l'oest, que s'escampa cap a la comarca del Comtat. L'altre l'est, cap a Pego, on s'ha hagut de tallar la carretera CV-712, que uneix aquesta població amb la Vall d'Ebo. Avancen desbocats i sense control, tot i l'esforç dels bombers per a contindre'ls. "Encara no podem donar notícies positives", ha lamentat el cap del Consell.

Les flames amenacen el Comtat

Les autoritats temen que el foc avance sense fre pel Comtat. Durant la nit els bombers han evitat que el foc arribara a les cases de Fageca que, de moment, no corren perill. És una de les poblacions de la comarca evacuades preventivament i que mira de reüll cap a l'enorme fumeguera que genera l'incendi. L'alcalde, Ismael Vidal, ha contat a À Punt NTC que s'ha viscut una nit de "calma tensa". Preocupa la situació al poble veí de Tollos, cap on es dirigeix un dels flancs més perillosos de l'incendi. El regidor de Fageca ha explicat que les flames ja estan al barranc de Malafí i amenacen de creuar la serra d'Alfaro, separació natural entre aquestes dues poblacions. 

A Tollos, la nit ha sigut especialment complicada. El municipi està desallotjat, però el veïnat contempla amb impotència com les flames assetgen de prop les seues cases. Els bombers han aconseguit mantindre-les de moment a ratlla, però ja estan a escassos cent metres. "Tenim molta ràbia i molta pena", ha afirmat l'alcalde, Félix Frau.

Si les flames continuen obrint-se pas amb tanta virulència, l'incendi podria arribar a zones més habitades del Comtat com Muro d'Alcoi, on ja s'ha preparat un altre punt d'acollida per a evacuats que se suma al de Pego.  

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Josep Maria Àngel, ja advertia dilluns a À Punt que estem davant d'un foc de grans dimensions que serà molt difícil de controlar. Esperonat per les condicions meteorològiques adverses del cap de setmana —temperatures extremes, vent fort i humitat escassa—, el de la Vall d'Ebo és ja l'incendi més greu d'aquest estiu i pràcticament des de 2012, quan els de Cortes de Pallars i Andilla devoraren vora 28.000 i 20.000 hectàrees, respectivament. Ja ha devastat una zona de gran valor ecològic i paisatgístic, el pulmó de la Marina, que costarà molt de recuperar.

La previsió de l'oratge és més favorable per a dimecres, ja que s'espera que ploga en la zona de l'incendi. S'esperen tempestes que seran més probables a la meitat nord del territori, però pareix que també afectaran punts del nord d'Alacant.

També et pot interessar

stats