El foc complica l'estiu a Espanya: dues víctimes mortals i més de vint incendis sense controlar

Les flames, que deixen desenes de poblacions desallotjades per tot l'Estat i han cremat vora 60.000 hectàrees, s'acarnissen especialment amb Castella i Lleó i Galícia

Vista general de l'incendi declarat en les muntanyes d'O Courel, a Lugo
Vista general de l'incendi declarat en les muntanyes d'O Courel, a Lugo / Eliseo Trigo (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 de juliol 2022 - 09:35 Actualitzat: 19 de juliol 2022 - 21:44

L'onada d'incendis que devora mig Espanya no dona treva, atiada per les altes temperatures que en molts punts superen els 40 graus. Vora una trentena de focs continuen actius i han carbonitzat vora 60.000 hectàrees de bosc en sis comunitats autònomes, i n'hi ha una vintena encara sense control aquest dimarts. Les flames s'han acarnissat especialment amb Castella i Lleó, Extremadura i Galícia, però també preocupa l'escenari a Andalusia i Catalunya, on s'han declarat incendis en els últims dies. Espanya està immersa en el pitjor estiu dels últims anys, un balanç tràgic de dues víctimes mortals des de diumenge i més de 140.000 hectàrees de terreny cremades des del mes de gener.

Múltiples incendis a Castella i Lleó

Un dels punts negres a hores d'ara és la província de Zamora, on continua actiu un dels incendis forestals més greus, que ha obligat a evacuar unes 6.000 persones d'una trentena de poblacions. És el declarat a Losencio, responsable d'haver-se cobrat la vida d'un brigadista de 62 anys i un pastor de 69, a més d'haver causat més d'una desena de ferits. A punt va estar de morir també un llaurador que tractava de fer un tallafoc amb una màquina pesant i que està ingressat amb cremades al 80% del cos.

Segons les primeres estimacions oferides a partir de les imatges via satèl·lit dels punts calents, ha devastat ja entre 27.000 i 28.000 hectàrees. La virulència del foc és tan alta que els bombers el consideren inextingible. L'única manera d'atacar-lo és amb mitjans aeris, ja que els terrestres no poden accedir a la capçalera de les flames per l'orografia del terreny. A més, l'incendi ha traspassat la Sierra de la Culebra de Zamora, on un altre a mitjan juny ja va devorar més de 25.000 hectàrees.

L''evolució favorable de les últimes hores ha permés el retorn del veïnat de vint de les trenta-quatre localitats evacuades de forma preventiva, però Renfe manté tallat el trànsit dels serveis d'AVE i l'Alvia entre Zamora i Sanabria, a causa de la proximitat a la via de l'incendi. El trajecte es fa per carretera.

L'incendi declarat ahir al terme d'Ateca (Saragossa) ha arribat hui fins a la localitat de Moro i ha arrasat el terme municipal en "qüestió de minuts". Encara que no s'han produït danys personals ni en habitatges, la muntanya i la major part de l'horta han quedat cremades, segons ha comunicat el seu alcalde, Manuel Morte. Aquest matí s'havia evacuat al voltant de mig miler de veïns i veïnes com a mesura de prevenció davant la proximitat de l'incendi. Morte ha reconegut la situació d'impotència en veure que al matí el foc estava "a quilòmetres" i un colp de vent i una pujada de la temperatura l'ha portat fins al poble.

Els efectius que treballen en l'extinció de l'incendi confien que la baixada de temperatures nocturnes i la minoració del vent ajuden a perimetrar el foc després de les condicions meteoròlogiques han patit aquest dimarts i que l'han tornat molt virulent fins al punt que el perímetre ha passat de 1.000 hectàrees a 5.600.

A la província de Salamanca també hi ha carreteres tallades pels incendis declarats a les zones de Monsagro i Candelario que estan encara actius, tot i que registren una evolució més favorable. De fet, la millora de l'incendi que ja fa huit dies que està actiu en la zona de Monsagro ha permés que tornen a les seues cases prop de 200 veïns evacuats dels municipis de Monsagro i Guadapero. A més, s'ha aconseguit controlar els de Miranda de Castañar i Lumbrales.

A Lleó, han desallotjat les localitats de San Adrián, Ferradillo, Rimor, Orbanajo i Ozuela pel foc de muntanyes de Valdueza, que està en nivell 2 de perillositat. I a Àvila, continua actiu el foc de Cebreros que ha carbonitzat 3.500 hectàrees, segons les primeres estimacions de la Junta de Castella i Lleó, i ha obligat a desallotjar la localitat d'Hoyo de Pinares. Actualment, el foc avança cap a Madrid encara que sense "risc potencial" de botara la comunitat veïna de manera "imminent", segons el director general de Patrimoni Natural i Política Forestal de la Junta de Castella i Lleó, Ángel Arranz.

A Guadalajara s'ha declarat aquest dimarts un altre incendi forestal en una zona de repoblació amb matoll del terme municipal de Valdepeñas de la Sierra que ha obligat a decretar el confinament preventiu de la població, a causa del fum generat, i que ja ha cremat vora 2.300 hectàrees. No es descarta que també s'haja de confinar la població de les localitats veïnes d'Alpedrete de la Serra i Tortuero, segons han informat fonts del Pla d'Infocam de Castella-la Manxa.

Almenys 20.000 hectàrees cremades a Galícia

Més a l'oest, Galícia és una altra de les comunitats més afectades amb almenys 20.000 hectàrees arrasades des de finals de la setmana passada. La virulència dels setze incendis forestals actius ha obligat a tallar la circulació dels trens d'alta velocitat amb Madrid per la proximitat de les flames a les vies. Els focs es concentren a la província de Lugo, concretament en A Pobra de Brollón i Folgoso do Caurel, i a Ourense a O Barco de Valdeorras. S'ha hagut de dur a terme desallotjaments en una cinquantena de nuclis de població, amb uns 1.100 veïns evacuats. A més, hi ha 85 immobles afectats, encara que la majoria no eren habitatges.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha desplaçat aquest dimarts a la vesprada a Galícia, juntament la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, i amb el màxim mandatari gallec, Alfonso Rueda, han visitat O Barco de Valdeorras per a informar-se sobre el terreny dels treballs d'extinció dels incendis que afecten la zona. Allí el cap de l'executiu espanyol ha assenyalat que encara queden "dies difícils a Galícia i la resta d'Espanya" a causa dels incendis forestals registrats i al vent que està complicant les labors d'extinció.

Incendi intencionat a Catalunya

Més controlada està la situació a Catalunya, on el gran incendi declarat a la comarca barcelonesa del Bages està estabilitzat després de cremar 1.700 hectàrees i reduir a cendra una vintena de cases. Els Bombers de la Generalitat han treballat durant tota la matinada per a intentar estabilitzar el foc declarat en una escarpada zona forestal a Àger (Lleida). La principal hipòtesi és que el foc ha sigut intencionat, perquè aquest migdia han determinat que l'incendi es va originar en dos punts molt pròxims situats al costat d'un camí a la riera de Santa Creu, on s'han trobat signes d'activitat humana que responen a la pauta de la intencionalitat. Així ho ha anunciat el cap de l'Àrea Regional de la Catalunya Central del cos d'Agents Rurals, Jaume Torralba. La zona on va començar el foc està amagada a l'interior del bosc, a uns 3,5 quilòmetres de distància del Pont de Vilomara, segons ha explicat el responsable dels Agents Rurals, que porten la investigació de l'origen de l'incendi al costat dels Mossos d'Esquadra en una causa que ja està judicialitzada.

També evoluciona favorablement l'escenari a Extremadura, amb focs al Valle del Jerte i a Las Hurdes. Precisament des d'aquest enclavament va fer Sánchez una crida aquest dilluns per a reforçar la lluita contra el canvi climàtic.

També et pot interessar

stats