Els ingredients per a un gran incendi forestal

Les condicions meteorològiques són un dels principals desencadenants perquè incrementen la inflamabilitat del combustible, la sequera i l’efectivitat de les ignicions

Els quatre ingredients necessaris perquè es done un gran incendi forestal
Els quatre ingredients necessaris perquè es done un gran incendi forestal / Marta Galindo

Un estudi coliderat pel Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE), centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat de València i la Generalitat, ha establit els ingredients i mecanismes necessaris perquè es produïsquen grans incendis forestals.

L'estudi estableix un model que mostra com es relacionen quatre ingredients per a produir els grans incendis forestals, i sosté que el canvi climàtic incrementa les condicions ideals perquè s'originen.

A l’hora de considerar si un incendi forestal és o no de grans dimensions depén del país en què es produeix, explica a À Punt NTC Juli G. Pausas, investigador del CSIC en el CIDE i coautor de l’estudi. La quantitat de massa forestal total del país i la propensió als incendis que existisca influeixen i fan que varie la grandària necessària perquè es considere de grans dimensions. En termes numèrics, al nostre país es pot considerar que un incendi és de grans dimensions si supera les 500 hectàrees, però en altres països és mesura de forma diferent.

Quatre ingredients per a un gran incendi forestal

Segons el model que estableix l’estudi, hi ha tres factors que han de traspassar un determinat llindar de manera simultània: el de la ignició, el de la disponibilitat de combustible i el de la sequera. I un quart ingredient que els desecadena.

  • Ignició. La ignició es produeix quan una espurna encén el combustible i apareixen les flames. En el cas dels incendis forestals pot ser causada per un llamp, un misto o un cigarret mal apagat, o un vidre.
  • Disponibilitat de combustible. Si no hi ha res per cremar, encara que hi haja una ignició, no es produirà un incendi o no s’escamparà massa abans que els bombers el puguen extingir. Però, si per contra, la ignició es dona en un terreny amb abundància de matoll i arbrat que no s’ha netejat adequadament i està plena de branques seques i fullaraca, el foc passarà rapidament d’uns arbres a altres i l’incendi creixerà molt abans que es puga començar a combatre. Per tant, l’acumulació de combustible -branques caigudes, males herbes, fullaraca i matoll-, sobretot prop de terra, és un dels principals factors que condicionen que un incendi forestal es convertisca en un incendi de grans dimensions. 
  • Sequera. A més d’una gran acumulació de combustible per a les flames, perquè un incendi creme amb gran intensitat, cal que aquest combustible estiga prou sec per a calar-se foc. Durant la tardor i l’hivern la pluja manté el combustible humit i és molt més difícil que s’encenga, però durant els mesos de més calor va perdent humitat i, si baixa d’un percentatge determinat, es converteix en combustible altament inflamable. 

Si tots tres factors traspassen cert llindar, és a dir, es produeix una ignició, hi ha gran quantitat de combustible i aquest combustible està molt sec, es generarà un incendi que pot arribar a ser de grans dimensions i superar la capacitat d’extinció dels bombers.

Al País Valencià s’han donat aquestes condicions en diverses ocasions durant l’última dècada: l’incendi de Cortes de Pallars i Andilla del 2012 i el de Llutxent del 2018, explica Juli Pausas. I és previsible que n’augmente la quantitat durant els últims anys a mesura que avance el canvi climàtic.

  • Condicions meteorològiques. El quart ingredient són les condicions meteorològiques, que són un factor desencadenant perquè es produïsquen incendis en un ecosistema determinat perquè disminueixen els llindars dels altres tres ingredients. 

Tots els ingredients s’han de donar simultàniament perquè l’incendi assolisca una dimensió desmesurada, assenyala Pausas. “Si en falta un, ja no es donen les condicions necessàries”, postil·la. 

Canvi climàtic 

L’estudi també conclou que el canvi climàtic no només afecta el comportament del foc fent-lo més intens, sinó que influeix en l’increment de la grandària i de la duració que pot assolir un incendi i també amplia la finestra temporal en què es poden desencadenar els grans incendis. L’escalfament del planeta fa que cada vegada faça més calor durant més mesos a l’any i també augmenta la sequera.

Evitar els incendis

Els autors de l’estudi plantegen que es pot actuar per a intentar previndre els incendis forestals perquè evitar només un dels tres factors (ingnició, combustible, sequera) podria reduir significativament la probabilitat que es produïsquen. Per tant, explica Pausas, és important determinar quin és el factor preponderant en una zona determinada i eliminar-lo o reduir-lo tant com es puga. 

Així, en una zona molt ventosa seria important reduir les igncions, mentre que en els ecosistemes molt secs la clau és eliminar o generar discontinuïtats en el combustible, a manera de tallafoc. I, en cas que no es puga actuar sobre cap dels tres factors, els investigadors proposen que es considere la zona amb perill d’incendi i s’hi reduïsca al mínim l’activitat humana.

També et pot interessar

stats