Almenys 30.000 hectàrees arrasades i dues víctimes mortals: balanç dels incendis a Espanya

A Castella i Lleó hi ha trenta-cinc focs actius en aquest moment, a Catalunya continuen les tasques d'extinció al Pont de Vilomara, a Galícia els incendis continuen després de cremar més de 3.000 hectàrees i a Andalusia i Extremadura la situació millora

3e0c47722b94f685301f4e8444d6f74adeb58503w
Un hidroavió treballa per extingir l'incendi del Pont de Vilomara / Andreu Dalmau (EFE)

Els incendis actius a Espanya s'han cobrat ja dues vides a Losacio, Zamora, i han arrasat, almenys, unes 30.000 hectàrees, afavorits per les altes temperatures i el vent.

Continuen preocupant els focs de Castella i Lleó, Catalunya i Galícia, mentre que a Extremadura, una de les zones més afectades per l'onada de calor que acaba hui i que ha patit amb més virulència els efectes del foc, ha millorat notablement. D'altra banda, a Andalusia s'ha donat per estabilitzat l'incendi de la serra de Mijas.

Imatge de l'incendi forestal a la localitat gallega de O Barco de Valdeorras
Imatge de l'incendi forestal a la localitat gallega de O Barco de Valdeorras / Brais Lorenzo (EFE)

Les primeres hipòtesis apunten al fet que l'incendi declarat en la zona del Valle del Jerte, a Càceres, podria haver sigut intencionat, mentre que el que afecta la comarca del Bages, a Barcelona, hauria sigut provocat per l'activitat humana.

El Codi Penal castiga amb penes d'entre deu i vint anys de presó i multa de dotze a vint-i-quatre mesos els qui provoquen un incendi forestal que comporte perill per a la vida o la integritat física.

Trenta-cinc focs actius i dos morts a Castella i Lleó

A Castella i Lleó hi ha trenta-cinc focs en actiu i s'han registrat dues víctimes mortals en l'incendi declarat a Losacio, a Zamora: un brigadista que treballava en les tasques d'extinció i un ramader que va morir mentre pasturava el ramat. A més, ha provocat diversos ferits per cremades de caràcter lleu.

L'incendi forestal de Losacio s'ha endinsat en la reserva de caça de la serra de la Culebra, on encara no s'ha extingit. El foc ha obligat a tallar la línia de l'AVE Madrid-Galícia i l'N-631, entre altres vies. A més, el desallotjament de Melgar de Tera i Pumarejo de Tera i Ferreras de Abajo eleva a dèsset les localitats que han hagut de ser desallotjades per l'incendi de Losacio, segons informa la Junta de Castella i Lleó a través de les xarxes socials.

Persones evacuades per seguretat a la ciutat esportiva de Zamora
Persones evacuades per seguretat a la ciutat esportiva de Zamora / Mariam A. Montesinos (EFE)

El de Losacio és un dels quatre incendis de nivell 2 de perillositat declarats a Castella i Lleó, al costat dels de Cebreros i Herradón de Pinares, a Àvila, i el de Monsagro, a Salamanca. Hi ha uns altres huit de nivell 1 a Navalonguilla, a Àvila; Paradaseca, Balboa i Montes de Valdueza, a Lleó; Candelario, a Salamanca; Navafría, a Segòvia i Figueruela de Abajo i Roelos de Sayago, a Zamora.

Però durant la vesprada la Junta de Castella i Lleó ha informat que es donen ja per controlats i baixen a nivell 0, segons el sistema d'Infocal, els incendis forestals de Navalonguilla i Herradón de Pinares. A més, en el cas del segon s'ha pogut reobrir al trànsit la carretera autonòmica CL-505 i la via ferroviària.

La Junta també ha remarcat que es preveu una vesprada "molt complicada", especialment en aquells incendis situats en la part oest, a Zamora, Salamanca i Lleó, ja que s'esperen vents de fins a setanta quilòmetres per hora, encara que a la nit remetran un poc.

A Catalunya continua la lluita per a extingir el foc al Pont de Vilomara

A Catalunya continua la lluita contra l'incendi del Pont de Vilomara, a Barcelona, amb especial preocupació pel flanc dret perquè els bombers temen que quan comencen a pujar les temperatures i a bufar el vent puga sofrir reproduccions "molt violentes", com les de diumenge, quan va arribar a avançar a una velocitat de tres quilòmetres per hora.

En la seua extinció treballen uns 130 mitjans terrestres i aeris i ja ha arrasat més de 1.200 hectàrees, a més d'obligar al desallotjament d'unes 200 persones i el confinament d'unes altres 4.500.

Diverses persones observen l'incendi del Pont de Vilomara
Diverses persones observen l'incendi del Pont de Vilomara / Toni Albir (EFE)

Els agents rurals han descartat que l'incendi tinguera el seu origen en una causa natural, per la qual cosa les hipòtesis apunten a l'activitat humana, però diuen que encara és prompte per a concretar si va començar per un accident, una negligència o de manera intencionada.

A més, els Bombers de la Generalitat estan treballant en un incendi que s'ha declarat a Àger, Lleida, en una zona de "molt difícil accés", segons un tuit del cos publicat la vesprada d'aquest dilluns.

Continuen els incendis a Galícia i ja s’han desallotjat trenta nuclis de població

A Galícia s'han hagut de desallotjar trenta nuclis de població a les províncies de Lugo i Ourense a conseqüència dels incendis, que afecten de manera especial les zones de Folgoso do Courel, a Lugo, i Valdeorras, a Ourense, i que ja han arrasat més de 3.000 hectàrees.

Bombers forestals realitzen tasques d'extinció a O Barco de Valdeorras
Bombers forestals realitzen tasques d'extinció a O Barco de Valdeorras / Brais Lorenzo (EFE)

Per a tractar de controlar el foc treballen més de quatre-cents efectius i unes cinquanta motobombes. A més, per primera vegada, han estat activades les tres grans cisternes de les quals disposa l'Axencia Galega de Emerxencias (Axega) i estan col·laborant en les tasques d'extinció més d'un centenar de membres de la Unitat Militar d'Emergències (UME).

El foc de la serra de Mijas es considera estabilitzat

A Andalusia, el foc declarat divendres passat a la serra de Mijas ha estat donat per estabilitzat després de calcinar 2.070 hectàrees i d'haver afectat els municipis malaguenys d'Alhaurín el Grande i Alhaurín de la Torre, encara que es demana prudència i precaució davant de la forta pujada de les temperatures, que poden afavorir reactivacions.

Zona cremada a la localitat d'Alhaurín el Grande
Zona cremada a la localitat d'Alhaurín el Grande / Daniel Pérez (EFE)

A Extremadura, millora la situació

A Extremadura, que era una de les comunitats més afectades per les altes temperatures i els focs durant els últims dies, ha millorat notablement la situació. Entre ells hi ha l’incendi declarat al Valle del Jerte, que continua actiu, i els incendis de Las Hurdes i Casas de Miravete, que han estat donats per estabilitzats. 

Imatge del fum produït per l'incendi al Valle del Jerte
Imatge del fum produït per l'incendi al Valle del Jerte / Esteban Martinena Guerrero (EFE)

També et pot interessar

stats