Els incendis que assolen Espanya han arrasat ja milers d'hectàrees

Els més grans que encara cremen estan situats a Extremadura, Castella i Lleó, Galícia, Andalusia i la Comunitat de Madrid

Imatge de l'incendi de la serra de Mijas, a Andalusia
Imatge de l'incendi de la serra de Mijas, a Andalusia / Alex Zea (Europa Press)

Els incendis que assolen aquests dies Espanya han arrasat ja milers d'hectàrees en diversos punts del país. Els més grans que romanen actius estan situats a Extremadura, Castella i Lleó, Galícia, Andalusia i la Comunitat de Madrid.

Entre aquests, destaca el foc que ha calcinat ja mil hectàrees en la localitat de Casas de Miravete, a Extremadura, que ja ha entrat en la zona del parc nacional de Monfragüe, encara que de moment es desconeix la superfície afectada.

Un helicòpter intenta extingir l'incendi de Casas de Miravete
Un helicòpter intenta extingir l'incendi de Casas de Miravete / Eduardo Palomo (EFE)

Preocupa especialment el flanc dret, que es dirigeix cap a la localitat de Jaraicejo, on resideixen unes 500 persones. En la zona treballen uns 220 efectius i huit mitjans aeris, amb participació del mateix Infoex, de la Unitat Militar d'Emergència i dels bombers urbans dels consorcis provincials de Càceres i Badajoz. Els treballs se centren ara a aturar tots els flancs de foc, però amb especial atenció al parc nacional de Monfragüe.

Diversos focus a Castella i Lleó

A Castella i Lleó també s'han registrat diversos incendis, com els de Morasverdes i La Alberca, Salamanca. Allí, la Junta treballa en dues llengües de foc procedents de l'incendi de Monsagro, que es troben sense estabilitzar. Les tasques d’extinció es desenvolupen amb els operatius pendents dels canvis en el vent, les altes temperatures i les possibilitats d'inversió tèrmica que poden produir-se i complicar encara més la situació. En aquesta zona s'han vist afectades més de 2.500 hectàrees.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, es desplaçarà aquest dissabte, 16 de juliol, a la localitat salmantina del Maíllo, on visitarà el punt de comandament avançat de l'operatiu disposat per a aquest incendi.

La previsió és que visite el punt de comandament avançat i els efectius que estan lluitant contra el foc a partir de les 10:00 hores, segons han informat fonts de la delegació del govern.

Imatge de l'incendi de Monsagro
Imatge de l'incendi de Monsagro / JM. García (EFE)

En la mateixa comunitat hi ha declarat un incendi de nivell dos a Navafría, Segòvia, i un altre de nivell u a Paradesaca, Lleó. En el primer dels casos, l'incendi ha provocat el tall de la carretera N-110, mentre que en el cas de la localitat lleonesa preveuen tardar més de dotze hores a controlar-lo i una possible afecció a més de trenta hectàrees arbrades.

Per altra banda, el foc de Figueruela, Zamora, en els voltants de la Sierra de la Culebra, ha passat a nivell dos de perillositat, ha obligat a confinar la localitat de Villarino de Manzanas i les autoritats estan considerant l'evacuació de Riomanzanas.

L'entorn de la Sierra de la Culebra, on fa a penes un mes van cremar més de 25.000 hectàrees en un dels majors incendis de la història d'Espanya, torna a ser presa de les flames, amb aquest foc que es va originar la passada nit entre les localitats de Figueruela de Abajo i Moldones.

Vista aèria de l'incendi de Figueruela
Vista aèria de l'incendi de Figueruela / Mariam A. Montesinos (EFE)

A Galícia, més de 1.500 hectàrees arrasades

A Galícia, l'onada de calor, amb temperatures extremes, i les tempestes registrades en la passada nit, han empitjorat els incendis forestals registrats, i ja són més de 1.500 hectàrees arrasades.

Una de les situacions més dures es viu ara a Folgoso do Courel, a Lugo, on tres incendis sumen, segons les últimes estimacions provisionals, 592 hectàrees cremades. En dos d'ells, a més, s'ha decretat la situació dos de risc, a causa de la proximitat del foc a nuclis habitats.

L'incendi registrat a Folgoso de Courel arriba a un nucli d'habitatges
L'incendi registrat a Folgoso de Courel arriba a un nucli d'habitatges / Carlos Castro (Europa Press)

L’incendi de Quiroga roman actiu des de les 20:29 hores d'aquest dijous, i segons l'últim part de la Conselleria de Medi Rural, ha cremat ja 200 hectàrees. A la localitat de A Pobra do Brollón va començar a les 20:37 hores d'aquest dijous un foc que afecta una superfície provisional de 65 hectàrees.

El foc també està afectant la localitat orensana de Carballeda de Valdeorras, on també roman actiu des de les 22:09 hores d'aquest dijous un incendi en la parròquia de Riodolas, que afecta una superfície estimada de 400 hectàrees. A Baiona, un foc registrat a les 00:39 hores, concretament a Baredo, també roman actiu, i segons l'estimació de Medi Rural, són unes 40 hectàrees cremades. I des de les 3:45 hores, a Cualedro, Orense, en la parròquia de Xironda, roman estabilitzat un foc que va començar a les 19:03 hores d'aquest dijous i que afecta unes 40 hectàrees.

Preocupació a la serra de Mijas, a Andalusia

Els incendis estan causant danys també a Andalusia, on ha estat tallada part de la carretera A-404 al seu pas per Alhaurín el Grande, a Màlaga, per l'incendi forestal que afecta la serra de Mijas des d'aquest migdia, i pel qual s'ha activat el nivell u d'emergència.

El conseller de la Presidència, Administració Pública i Interior en funcions, Elías Bendodo, ha informat que s'han desallotjat unes 1.300 persones, encara que ha apuntat que el centre operatiu ha recomanat el desallotjament d'altres 1.000 persones més.

En les declaracions als periodistes en el lloc de comandament avançat, Bendodo ha precisat que, de les persones que ja han estat evacuades de manera preventiva, 1.000 ho han estat d'Alhaurín el Grande, d'on es desallotjarien també els altres 1.000 residents, i 300 d'Alhaurín de la Torre. A més, ha apuntat que el grup de rescat i emergències d'Andalusia ha fet un perímetre de manera provisional la zona, "que supera ja les 800 hectàrees cremades".

Els bombers intenten extingir l'incendi de Mijas
Els bombers intenten extingir l'incendi de Mijas / Alex Zea (Europa Press)

A Madrid ja tenen el foc quasi controlat

Finalment, l'incendi de Collado Mediano, a Madrid, ha calcinat 82 hectàrees i ha passat a nivell zero de perill, encara que els comandaments operatius no han donat el foc totalment per controlat.

La muntanya de Collado Mediano després del pas de les flames
La muntanya de Collado Mediano després del pas de les flames / Luis Millán (EFE)

També et pot interessar

stats