Els fisioterapeutes desmunten l’argument del detingut acusat de violar una menor amb discapacitat a Torrent

L’acusat argumentava que li practicava una estimulació d’esfínters amb àloe vera, però professionals consultats per À Punt neguen la necessitat d’aquesta tècnica

L'acusat dels delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual d’una menor amb discapacitat atesa a Torrent en un trasllat policial d'aquest dijous
L'acusat dels delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual d’una menor amb discapacitat atesa a Torrent en un trasllat policial d'aquest dijous / À Punt NTC

Una estimulació d'esfínters amb àloe vera. És l’argument que ha oferit a la Policia Nacional el fisioterapeuta de 30 anys detingut per haver violat presumptament una xiqueta amb paràlisi cerebral mentre li practicava una sessió terapèutica a la Casa de la Dona de Torrent, però que professionals de l'atenció primerenca neguen. Fisioterapeutes consultats per À Punt afirmen que desconeixen aquesta tècnica. A més, veuen innecessari haver de tancar l’habitació on es fa la teràpia.

Inma Alegre, fisioterapeuta d’Avapace, l’Associació Valenciana d’Ajuda a la Paràlisi Cerebral, després de més de vint anys treballant en l’atenció primerenca de xiquets amb aquest problema, desconeix cap tècnica que implique l'estimulació d’esfínters. I encara menys, que obligue el professional a quedar-se a soles amb el pacient en una habitació tancada.

“Fa vint anys que treballe en el camp de l’estimulació primerenca i ni he escoltat mai ni li veig sentit des del punt de vista de la neuropediatria a aquesta tècnica”, reconeixia davant les càmeres d’À Punt en referència a les declaracions del fisioterapeuta detingut a Torrent.

Fins i tot, Alegre matisa que, en cas que els menors presenten oclusions intestinals, se’ls apliquen altres tècniques ben diferents i sense intervenció als esfínters, “com massatges a la panxa en el sentit de les agulles de rellotge”.

Cal recordar que, segons la versió dels pares, els progenitors es van assabentar dels fets que s'imputen al fisioterapeuta que ja està en presó, contra la llibertat i la indemnitat sexual d’una menor, en sentir els plors de la xiqueta.

L’acusat s’havia tancat amb forrellat a l’habitació on estava amb la menuda. Els pares, en sentir-la plorar, es van abocar per un espai que deixava el vinil i van veure que la xiqueta estava mig nua i el fisioterapeuta amb els pantalons abaixats. En vista d'aquesta situació, els progenitors de la xiqueta de dos anys van tombar la porta, la van alliberar i el pare va reprendre amb colps el professional.

Primera vegada tancat

Els pares van admetre que era la primera vegada que el fisioterapeuta es quedava amb la menor en una habitació tancada i oculta al públic.

Les teràpies d’estimulació motora que acostumen a impartir els professionals que treballen amb menors amb paràlisi cerebral en cap cas requereixen l’absència dels pares o els acompanyants dels xiquets, més aviat al contrari, s’aconsella que estiguen presents durant les sessions de fisioteràpia perquè moltes vegades els han de repetir els exercicis a casa, com recorda Inma Alegre en declaracions a À Punt.

A banda d’aquesta circumstància, aquesta professional amb una àmplia trajectòria en la fisioteràpia per a menors amb discapacitat destaca que els pares es converteixen, en moltes sessions, en un element tranquil·litzador si el pacient es posa nerviós, per això se’ls convida a estar presents en les sessions. “Els pares o un joguet poden ser aliats si el xiquet es posa nerviós”, matisa Inma Alegre.

No conec cap tècnica que justifique tancar-se amb el menor o que s’absenten els pares Inma Alegre - Fisioterapeuta d'Avapace

En aquest sentit, la fisioterapeuta que treballa a Avapace insisteix: “No conec cap tècnica que justifique tancar-se o que s’absenten els pares”, afirma. De fet, afig que les sessions d’estimulació se solen fer compartint sala no sols amb altres pacients i fisioterapeutes, sinó també amb les famílies que acompanyen els menors durant la teràpia.

Teràpies en l'entorn quotidià del pacient

Inma Alegre afirma que Avapace, una entitat de referència a la Comunitat Valenciana en l’atenció a les persones amb paràlisi cerebral, té un model de treball molt diferent del que ha declarat el detingut davant la policia.

“Solen estar en l’entorn natural del pacient, a casa, amb la família, en el col·legi o escoleta i sempre estan presents els pares, un o tots dos, perquè moltes vegades els familiars necessiten repetir alguns exercicis quan acaba la sessió”, puntualitza aquesta veterana professional.

També et pot interessar

stats