El fisioterapeuta detingut per presumptament violar una xiqueta amb discapacitat a Torrent fundà un club per on passaren centenars de menors

Des de la directiva de l’entitat confirmen que “des de fa un any i mig està desvinculat i no participa en cap de les nostres activitats”

Imatges d'arxiu del club esportiu que el fisioterapeuta detingut va fundar amb altres joves de Torrent
Imatges d'arxiu del club esportiu que el fisioterapeuta detingut va fundar amb altres joves de Torrent / À Punt

El fisioterapeuta detingut a Torrent per una presumpta violació a una menor amb discapacitat de només dos anys va fundar un club d’esport adaptat dedicat al foment de l’activitat física i la inclusió social dels xiquets i xiquetes amb discapacitat. L’entitat esportiva té seu a la capital de l’Horta Sud i pràctica disciplines esportives adaptades com el futbol o el surf, unes activitats en les quals han participat al llarg dels últims anys més d’un centenar de menors amb diversitat funcional. À Punt Notícies ha pogut confirmar la identitat del detingut, un jove de 30 anys que respon a les inicials M. S. G., i que treballa com a terapeuta del centre d’estimulació primerenca, un servei municipal externalitzat que presta l’empresa Servipsico Cooperativa Valenciana en les dependències de la Casa de la Dona de Torrent.

El jove continua detingut a la Comissaria de la Policia Nacional de Torrent, a l’espera de passar a disposició judicial en les pròximes hores. Tot apunta que els agents policials esgotaran el màxim de 72 hores per a practicar totes les diligències possibles. Atés que el jove detingut treballava de fisioterapeuta en el centre municipal d’atenció primerenca, les investigacions estarien centrant-se ara mateix en la interrogació dels responsables municipals de la contractació i supervisió del servei, així com de la resta de famílies usuàries, per a comprovar si alguna ha tingut algun tipus de sospita o indici d’algun cas similar. A més, la policia científica va recollir nombroses mostres de teixits i altres fluids en el lloc dels fets, que a hores d’ara estarien analitzant-se.

El cas es troba sota secret del sumari, tot i que À Punt ha pogut saber que el cap de la Policia Local de Torrent ha informat de manera confidencial als portaveus de tots els grups polítics amb representació municipal a causa de la gravetat dels fets. En l’atestat policial, avançat ahir pel diari Las Provincias, els agents relaten que van ser els pares de la menor de dos anys els que van descobrir la presumpta violació alertats pels plors de la menuda. En tombar la portada i accedir als llocs dels fets, els progenitors van sorprendre el fisioterapeuta amb els pantalons abaixats, a més d’altres d’indicis que podrien confirmar els fets i que la Policia ja investiga.

Una pràctica molt poc habitual

Els centres d’estimulació primerenca treballen amb xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys, la majoria amb diversitat funcional, i tracten de promoure el desenvolupament físic i cognitiu amb diverses teràpies, com per exemple la fisioteràpia, la logopèdia o la teràpia ocupacional. Professionals del sector consultats per À Punt indiquen que en el cas de la menor amb paràlisi cerebral de Torrent conflueixen alguns factors molt poc habituals en aquest tipus de teràpies. La primera, que el fisioterapeuta realitzara la sessió sol amb la menor i amb la portada tancada a pany i clau. “El que és habitual en aquest tipus de teràpies és que facen en presència dels progenitors, de manera que aprenguen els exercicis i els objectius del tractament i puguen practicar-los diàriament a casa”, explica un fisioterapeuta pediàtric que treballa també en un centre d’atenció primerenca. A més, en cas que la sessió no fora de rehabilitació sinó de diagnòstic, apunta el mateix professional, “la participació dels pares i mares és fonamental per a obtindre tota la informació de l’estat i el comportament del menor”.

Consternació en el club esportiu

En el club esportiu que el fisioterapeuta detingut va fundar amb altres joves de Torrent estan consternats. S’han assabentat tant dels fets com de la identitat del jove detingut amb la telefonada d’À Punt Notícies i asseguren que encara no han rebut cap comunicació ni de l’Ajuntament ni de la Policia Nacional. Des de la directiva de l’entitat reconeixen que M. S. G. va ser un dels fundadadors del club, tot i que “des de fa un any i mig està desvinculat i no participa en cap de les nostres activitats”.

Aquest club d’esport adaptat va nàixer amb l’objectiu de promoure la pràctica esportiva, el desenvolupament personal i la inclusió social dels xiquets i xiquetes amb diversitat funcional. I ho fan amb esports adaptats a les diferents capacitats dels seus usuaris, en disciplines com el futbol, el surf o l’exercici funcional. Per aquest club han passat en els últims anys més d’un centenar de joves amb discapacitat, tant de Torrent com de la ciutat de València i la resta de pobles i ciutats de la comarca. Des del club volen deixar molt clar que M. S. G. “no és fisioterapeuta del club, ni practica amb nosaltres cap tipus de teràpia”. El seu rol en l'entitat és el de monitor i insisteixen en el fet que “totes les activitats en què ha participat amb xiquets amb discapacitat han sigut en grup i a l’aire lliure”.

Finalment, els responsables de l’entitat esportiva es mostren disposats a col·laborar amb la justícia i ja treballen en la redacció d’un comunicat que dirigiran a les famílies quan es faça pública la identitat del detingut. 

També et pot interessar

stats