La incidència a la Comunitat Valenciana: de la més alta a la més baixa en només dos mesos

Hui dia, la incidència és de 39 casos cada 100.000 habitants, la més baixa de tot Espanya. 

Incidència acumulada a Espanya i comunitats autònomes - Dades actualitzades el 18 de març
Incidència acumulada a Espanya i comunitats autònomes - Dades actualitzades el 18 de març

La Comunitat Valenciana ha viscut una muntanya russa de casos de coronavirus des que va començar la crisi sanitària, ara fa un any. De totes les pujades i baixades de contagis, la corba més accentuada i virulenta ha sigut l’última, l’anomenada tercera onada, en què s’han registrat els pitjors indicadors epidemiològics des de l’inici de la pandèmia. 

Hui dia el territori valencià té una incidència de 39 casos de Covid-19 cada 100.000 habitants, un registre que no es veia des de principis d’agost, quan es notificaren al voltant de 40 contagis cada 100.000 persones. De fet, des que va acabar l’estiu, la incidència no ha baixat mai de 50 casos, llindar establit pel Ministeri de Sanitat per a considerar que un territori està en risc epidemiològic baix. 

Aquest escenari, però, dista molt dels pitjors moments viscuts durant la tercera onada, en acabar el Nadal. L’escalada desenfrenada de contagis a causa de l’augment de les trobades socials durant les festes va arribar a reflectir-se en una incidència de 1.460 casos el 27 de gener, la xifra més alta d’Espanya i pic de la pandèmia a la Comunitat Valenciana.

Dos dies abans de registrar-se el màxim de contagis i davant del creixement dels positius de Covid-19, el govern valencià va decretar les mesures més severes des del tancament domiciliari al març passat. Les restriccions, entre les quals destaquen el tancament de bars i gimnasos, la limitació de les reunions socials al nucli familiar i el tancament de les grans ciutats durant el cap de setmana, van arribar a considerar-se com un “semiconfinament” i van estar vigents durant més d’un mes. Un període en què es va aconseguir contindre l’escalada de la corba, que encara hui continua baixant. 

Ara, amb un escenari molt més favorable, la Comunitat Valenciana té la incidència més baixa de totes les autonomies. A pesar de la caiguda dels positius de coronavirus i amb el temor de l’arribada d’una nova onada de contagis pel pont de Sant Josep i la Pasqua, les restriccions continuen imperant al territori. Es mantenen les limitacions en les reunions socials, que s’han ampliat a quatre persones en espais oberts, l’aforament de bars i restaurants continua restringit i no es permet la mobilitat entre les comunitats autònomes.  

Caldrà esperar a les pròximes setmanes per veure si aquestes restriccions aconsegueixen mantindre la tendència positiva o si estem davant d’una quarta onada, tal com ja auguren les veus expertes. 

La baixada de la corba s’estanca a Espanya

Al contrari que a la Comunitat Valenciana, on la incidència encara es manté a la baixa, a Espanya aquesta tendència s’ha estancat. Dimecres el registre va pujar només 0,11 unitats, fins a una incidència acumulada de 127,91 casos cada 100.000 habitants, però és la primera vegada que creix des que es va viure el pic, coincidint amb el valencià, el passat 25 de gener. 

Aquesta xicoteta oscil·lació pot marcar una evolució en la pandèmia a Espanya, amb el que els experts epidemiològics anomenen dents de serra, és a dir, xicotetes pujades i baixades dels positius quan la corba ja s’ha estabilitzat. 

També et pot interessar

stats