Gener, el mes de l'explosió del coronavirus a la Comunitat Valenciana

El primer mes de l'any aglutina el 52% dels contagis de tota la pandèmia i una de cada quatre víctimes mortals registrades a Espanya.

Evolució de la incidència i mortalitat per Covid-19 a la Comunitat Valenciana al gener, i de l'aplicació de les restriccions sanitàries
Evolució de la incidència i mortalitat per Covid-19 a la Comunitat Valenciana al gener, i de l'aplicació de les restriccions sanitàries

Gener serà recordat a la Comunitat Valenciana com el pitjor mes de la pandèmia del coronavirus des que hi ha registres. En els primers 31 dies de 2021, l'any que havia de ser el de l'anhelada vacuna, la tercera onada ha arrasat el territori amb una empremta en forma de xifres aborronadores que han trencat tots els rècords pel que fa a incidència, mortalitat i pressió assistencial. Mai en el quasi any que portem de crisi sanitària s'havien assolit magnituds d'aquest abast, fins al punt que només gener acapara més de la meitat dels contagis diagnosticats per PCR o tests d'antígens de tota la pandèmia, i el 38% de les defuncions.

La Comunitat Valenciana, de fet, ha acomiadat el mes liderant el rànquing d'incidència acumulada (IA) en els últims catorze dies a tot l'estat espanyol. La taxa, que arreplega la proporció de persones infectades per cada 100.000 habitants en un període determinat, se situava en 1.431 divendres passat, dia en què el Ministeri de Sanitat va actualitzar-la per última vegada. Són 500 punts per damunt de la mitjana espanyola. Des del principi de mes la IA valenciana s'ha multiplicat quasi per quatre, ja que 2020 es va tancar amb 390 contagis per cada 100.000 habitants.

Aquest creixement exponencial de la incidència acumulada al gener evidencia com la transmissió del coronavirus s'ha descontrolat totalment després de les festes de Nadal. Només en el primer mes de l'any la Conselleria de Sanitat Universal ha confirmat 161.664 contagis, el 52% dels més de 309.000 identificats des de març. La xifra és també desorbitada si es compara amb el conjunt espanyol, on el Ministeri de Sanitat n’ha comptabilitzat 814.854. Un de cada cinc nous infectats al gener ha sigut de la Comunitat Valenciana, que paradoxalment va ser de les autonomies que millor va resistir l'envit de les dues primeres onades.

Després que el 20 de gener s'arribara al que tot apunta que serà el pic d'incidència de la tercera onada, amb 9.810 contagis, els registres diaris dels últims dies pareixen assenyalar certa tendència a l'estabilització de la corba epidèmica que, tot i això, haurà de confirmar-se en les pròximes jornades.

No sembla haver-se arribat encara, en canvi, al pic de mortalitat. Les xifres d'infeccions actives a la Comunitat Valenciana continuen en màxims (quasi 70.000), fet que presagia que el volum de defuncions probablement no ha tocat sostre després d'una setmana anotant-ne quasi un centenar diàries. Només els últimes set dies han perdut la vida 671 persones al territori diagnosticades amb Covid-19, segons els registres de Sanitat. Gener s’ha convertit, així, en el mes més letal de tota la pandèmia, amb 1.827 víctimes mortals. I si es compara la Comunitat Valenciana amb la resta de l'Estat aflora una altra dada colpidora: una de cada quatre persones que ha faltat a Espanya per coronavirus en l'últim mes era valenciana.

Les residències, de nou epicentre

Després de situar-se en el centre de la primera onada del virus, les residències de majors tornen a ser al gener un dels espais més colpejats per la Covid-19. De les 1.370 morts de residents registrades en el territori des de l'inici de la crisi, 457 han tingut lloc el primer mes de 2021, que concentra el 33,35% del total. A més, s'han diagnosticat 4.740 contagis, entre interns i plantilla. En aquest mes s'ha tingut el màxim nombre de geriàtrics amb casos actius de coronavirus, 195, i de centres sota control de la Conselleria de Sanitat, 66. Són xifres que superen amb molta distància els pics de la primera onada: 103 i 33, respectivament.

Els hospitals, amb xifres inèdites

L'explosió de contagis de gener també ha tingut impacte en els hospitals valencians, on la Generalitat ja reconeix una situació de saturació que és pitjor que en la primera onada. El volum d'ingressos per Covid-19 en planta i unitats de cures intensives (UCI) ja estava en escalada al desembre i no ha parat de créixer en el mes de gener, fins al punt que s'han superat molt folgadament els pics registrats a l’abril. Segons l'última actualització de Sanitat hi ha a hores d'ara 4.484 persones hospitalitzades amb la malaltia, de les quals 670 estan en crítics. La xifra d'ingressos en planta ha minvat lleugerament durant la darrera setmana després d'arribar al màxim el passat 25 de gener (4.777), però l'ocupació actual de pacients UCI és rècord absolut de tota la pandèmia amb una xifra 300 punts per damunt del pic assolit a l’abril (386).

Les restriccions, entre les més dures d'Espanya

La Generalitat, que inicialment es va resistir a endurir les mesures sanitàries davant de la Covid-19, va haver de fer un colp de volant i tancar la mà, cada vegada més, a mesura que avançava el 2021. La Comunitat Valenciana ja va ser una de les autonomies amb restriccions més dures per Nadal (tancament perimetral sense excepcions i reunions familiars limitades a sis persones), però l'alarmant empitjorament de la situació epidemiològica va obligar el govern valencià a enfortir, fins en tres ocasions, les mesures.

Va ser de les pioneres de tot l'Estat, de fet, a tancar bars i restaurants de manera generalitzada el passat 21 de gener. I per a reduir el contacte social a la mínima expressió, des del passat 25 estan prohibides les reunions als domicilis amb persones no convivents, mentre en espais públics només es permet trobar-se un màxim de dues persones de diferents nuclis de convivència. A més, les quinze grans ciutats valencianes (comptant la conurbació d'Elda-Petrer) estaran tancades perimetralment durant els caps de setmana i els festius. Mesures que estaran vigents, com a mínim, fins al 15 de febrer.

Després del pitjor mes de la pandèmia, febrer demana pas a la Comunitat Valenciana amb l'esperança de revertir la corba epidèmica. Tots els ulls estan posats en l'avanç de la campanya de vacunació massiva contra la Covid-19, mentre el territori conté l'alé, a l'espera que comencen a visibilitzar-se els efectes de les últimes restriccions decretades per la Generalitat.

També et pot interessar

stats