El Consell tanca bars i restaurants, i els comerços hauran d'abaixar la persiana a les 18:00 h

La Generalitat demanarà avançar el toc de queda a les 20:00 hores per a intentar frenar la tercera onada.

Les noves mesures anunciades després de la reunió de la interdepartamental
Les noves mesures anunciades després de la reunió de la interdepartamental / À Punt NTC.

L'empitjorament de la situació epidemiològica a la Comunitat Valenciana ha portat la Generalitat a tancar més la mà i tornar a endurir les mesures restrictives per a intentar frenar l'avanç del coronavirus. Entre altres, ha decidit decretar el tancament total de bars i restaurants, que fins ara podien obrir fins a les cinc de la vesprada. Així mateix, s'ha decretat el tancament de bingos, cases de joc, sales recreatives i casinos. Així ho ha anunciat el president, Ximo Puig, que ha comparegut aquest dimarts per a detallar les noves restriccions després que la taula interdepartamental per a la prevenció i actuació contra la Covid-19 s'ha reunit d'urgència per a estudiar l'evolució dels indicadors de la pandèmia.

Les principals mesures que s'afegeixen des d'aquest dijous, 21 de gener, a la llista de restriccions vigents són tres. En primer lloc, el tancament general de bars i restaurants. Tots estaran tancats al públic i només podran servir menjar per a emportar-se, tot i que es podrà distribuir als mateixos locals o a través de repartidors. En segon lloc, el comerç haurà d’abaixar la persiana a les 18:00 hores, llevat d'establiments d'alimentació, farmàcies i altres serveis essencials. Finalment, el Consell ha decretat el tancament de totes les instal·lacions esportives, tret de les que alberguen esportistes professionals o competicions oficials de caràcter estatal. Aquestes tres restriccions estaran en vigor almenys durant 14 dies.

D'altra banda, el president Ximo Puig ha avançat que la Generalitat sol·licitarà aquest dimecres al govern espanyol, en el Consell Interterritorial de Salut, que li permeta avançar el toc de queda a les huit de la vesprada. Fins que l'executiu estatal done llum verda, ha puntualitzat Puig, la limitació de la mobilitat nocturna es manté a les deu de la nit.

La Generalitat ja va posar en marxa noves mesures per a frenar l’avanç de la pandèmia, que estan en vigor des del 7 de gener, entre les quals estava avançar el toc de queda a les 22:00 hores, el tancament de l'hoteleria a les 17:00 hores en tot el territori i el confinament perimetral de 29 municipis. Catorze dies després d’anunciar aquestes restriccions, Puig ha reconegut que la incidència no ha parat de créixer i la pressió hospitalària s’ha mantingut en augment, cosa que ha exigit adoptar noves actuacions “amb caràcter immediat”.

“Demane prudència total”

Amb to seriós, el cap del Consell s’ha adreçat a la ciutadania per demanar prudència total i corresponsabilitat. Així, ha insistit que, si prenen la decisió de tancar l’hoteleria, l’alternativa no és fer reunions privades als domicilis. “Qualsevol imprudència acaba tenint un resultat molt negatiu per a tots”, ha dit.

D’altra banda, ha recordat que, ara per ara, no contemplen la possiblitat de decretar un confinament domiciliari, sobre el qual ha assegurat que la Generalitat no té competències legals. Així, ha recordat que la decisió recau sobre el govern espanyol, una mesura que descarta en aquests moments.

El fet que dotze dies després la corba epidèmica de contagis continue a l’alça i que la pressió hospitalària encadene rècord rere rècord en cada jornada ha obligat ara el Consell a endurir l'estratègia per a lluitar contra la propagació del virus, totalment descontrolada. És el que el president ha qualificat de posició "d'adaptació constant a la dinàmica que ha vingut donada per l'emergència sanitària". Les últimes dades de la pandèmia reflecteixen que la Comunitat Valenciana presenta a hores d'ara una incidència acumulada de 896,12 casos per cada 100.000 habitants i té 3.829 pacients hospitalitzats per Covid-19, dels quals 505 estan en unitats de cures intensives (UCI). Són xifres que superen de lluny el pic registrat en la primera onada, durant els mesos de març i abril.

Decau el confinament dels 29 municipis

El cap del Consell ha explicat també que el confinament dels 29 municipis valencians que va entrar en vigor el 7 de gener acaba a les 23:59 hores d'aquest dimecres, 20 de gener, decau. Aquesta mesura es va adoptar pel fet que tenien una incidència acumulada "altament preocupant i molt superior a la mitjana" de la Comunitat Valenciana, i amb la finalitat d'evitar la concentració de persones i amb això situacions de més risc d'exposició i transmissió.

El passat 7 de gener un total de 29 municipis iniciaren un confinament perimetral a causa de la mala evolució de la pandèmia.

Els municipis afectats per la perimetració eren:

A la província de Castelló: Borriol, Atzeneta del Maestrat, Soneja i Xèrica.

A la província d'Alacant: Alcoi, Castalla i Polop.

A la província de València: Llíria, Massanassa, Sedaví, Alfafar, Benetússer, Llocnou de la Corona, Aiora, Utiel, Sollana, Guadassuar, Oliva, Daimús, Benigànim, Canals, Xàtiva, Moixent, Ontinyent, Xest, Sinarques, Anna, Quatretonda i Bonrepòs i Mirambell.

També et pot interessar

stats