Estabilitzat l'incendi de Venta del Moro després de cremar més de 1.300 hectàrees

Gran part del terreny devastat està en el parc natural de les Gorges del Cabriol, però afortunadament el foc no ha entrat la zona de la reserva

Dos bombers treballen en tasques d'extinció del foc a Venta del Moro
Dos bombers treballen en tasques d'extinció del foc a Venta del Moro / Twitter: @BombersValencia

Emergències de la Generalitat han donat per estabilitzat aquest dijous l'incendi que es va declarar en el terme municipal de Venta del Moro diumenge, després de cinc dies de lluita contra el foc. És el més greu de la temporada des que va començar l'estiu i ha devorat més de 1.300 hectàrees de terreny a la comarca de la Plana d'Utiel-Requena, sobretot de pins i matolls.

La gran majoria, vora un miler, estan dins del parc natural de les Gorges del Cabriol, el més gran de la Comunitat Valenciana. Protegir les més de 30.000 hectàrees que ocupa ha estat entre els objectius prioritaris de l'operatiu llançat contra l'incendi i que ha coordinat l'administració autonòmica. La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, informava aquest dimecres que s'ha cremat un 3% d'aquest valuós paratge, però afortunadament les flames no han aconseguit arribar a la zona de més alta protecció, la reserva de la biosfera declarada per la Unesco. Es considera el bosc de ribera millor conservat, en el qual viu una extensa representació d'aus rapaces i la madrilla del Xúquer, un peix en perill d'extinció.

Aquest dijous, les tasques d'extinció s'han centrat fonamentalment a refredar i neutralitzar els punts calents que encara resistien en el perímetre de l'incendi. Era un pas necessari per a poder donar per estabilitzar el foc, cosa que ha ocorregut poc abans del migdia, a les 11:38 hores, segons ha informat el 112 a través de Twitter.

L'evolució favorable de l'incendi —que estava sense flama des de dimarts de vesprada— ha permés complir les previsions del dispositiu d'extinció, que esperava estabilitzar-lo al llarg d'aquest dijous. Aquesta fase suposa que, encara que el foc no està controlat, es manté dins del perímetre acotat per l'operatiu. 

Ara continuen les tasques per a poder donar-lo per controlat, que és la següent fase, abans d'arribar a l'extinció. Sobre l'àrea afectada treballen les brigades forestals amb mitjans aeris i terrestres i s'hi han retirat ja els efectius enviats per la Unitat Militar d'Emergències. A les deu del matí s'ha celebrat una reunió de coordinació en el lloc de comandament avançat a la qual ha assistit el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Josep María Àngel. 

Durant els cinc dies que estava actiu l'incendi, la complicada orografia del terreny i la climatologia ha jugat un paper determinant en l'evolució. El fort vent de ponent, les altes temperatures i l'escassa humitat obstaculitzaren des del principi la lluita contra el foc, que va revifar bruscament dilluns quan quasi pareixia ja estabilitzat. A partir de la vesprada de dimarts es generaren tempestes d'estiu que descarregaren aigua i donaren una treva, facilitant en gran manera les tasques per a extingir les flames. 

L'incendi de Venta del Moro es va iniciar a les tres i mitja de la vesprada de diumenge en una finca privada per causes naturals, la caiguda d'un llamp. Van ser els mateixos habitants del recinte els qui donaren l'avís i començaren a sufocar les flames mentre arribaven els primers efectius de bombers. A partir d'aquell moment els fets es precipiten: només en unes poques hores Emergències va passar de donar el foc per estabilitzat a demanar ajuda a l'UME. La virulència del foc era tal que en una forqueta entre dues i tres hores es cremaren unes 200 o 300 hectàrees de terreny, fins a arribar a les 1.300 que marca el balanç definitiu de les autoritats, que no ha variat des de dimarts. 

També et pot interessar

stats