Evolució favorable de l'incendi de Venta del Moro: s'espera poder estabilitzar-lo aquest dijous

El canvi meteorològic de les últimes hores no ha afectat el foc

Dos bombers treballen en l'extinció de l'incendi declarat a Venta del Moro
Dos bombers treballen en l'extinció de l'incendi declarat a Venta del Moro / Twitter: @BombersValencia
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
06 de juliol 2022 - 10:13 Actualitzat: 07 de juliol 2022 - 08:03

L'incendi forestal declarat al terme municipal de Venta del Moro, a la Plana d'Utiel-Requena, evoluciona favorablement. Així ho ha confirmat aquesta vesprada el secretari autonòmic d’Emergències, Josep Maria Àngel, en declaracions als mitjans després de la reunió de coordinació de seguiment de l’incendi al lloc de comandament avançat. Segons ha explicat, el canvi meteorològic de les últimes hores no ha afectat l’incendi, malgrat que el vent ha complicat en algun moment algunes zones, on s’han realitzat descàrregues selectives.

De cara a la nit, Àngel ha confiat que es consolide el procés positiu d’un foc que està sense flama però encara no estabilitzat, després de cremar 1.300 hectàrees.  També ha afegit que davant aquesta situació la Generalitat compta amb els mitjans necessaris per a fer front a l’incendi i que, per tant, sol·licitarà a la Unitat Militar d’Emergències que cesse el seu desplegament a la zona. Espera que estiga estabilitzat al llarg de dijous.

Preguntat sobre un potencial perill de reactivació, el responsable d’Emergències s’ha mantingut prudent, tot i que ha assenyalat que els tècnics entenen que no hi ha perill. 

La situació ara és millor que aquest dimarts al matí, però la consellera d'Interior, Gabriela Bravo, ha informat en declaracions als mitjans aquesta vesprada que no es donarà per estabilitzat mentre hi haja punts calents. "Per descomptat encara no es donarà per estabilitzat mentre hi haja punts calents. Continuarem treballant", ha indicat.

També ha informat que, malgrat que a migdia s'ha retirat la maquinària pesant dels tallafocs per a protegir les Gorges del Cabriol perquè no és necessària, es continua treballant, parant atenció als punts calents i realitzant actuacions de control vigilància. L'objectiu és evitar que, a conseqüència de fenòmens meteorològics, sobretot el vent, es reactive l'incendi. 

La consellera deixa així clar que no es vol repetir l'escenari de dilluns a la vesprada, en què el foc es va desbocar a causa d'un canvi de vent a ponent quan semblava pràcticament perimetrat. Més encara, perquè està en joc la integritat del parc natural de les Gorges del Cabriol.

Segons va confirmar a À Punt l’inspector en cap del Consorci de Bombers de València i cap de l’operatiu que treballa en l'extinció de l'incendi forestal, José Miguel Basset, el foc ha aconseguit colar-se en aquest espai, que forma part d'una reserva de la biosfera de la Unesco. Tenint en compte el gran valor que té l'enclavament, una de les prioritats del dispositiu ha sigut protegir-lo a tot preu.

A les nou del matí s'ha fet una nova reunió de coordinació en el lloc de comandament avançat, situat en el llogaret de Casas de Moya, per a avaluar els passos següents que cal donar en la lluita contra el foc. Durant la matinada s'ha treballat també amb drons amb cambra tèrmica per a detectar els punts calents del perímetre afectat, i aquest dimecres intervenen en la zona afectada tres dotacions del Consorci Provincial de Bombers i quatre unitats de bombers forestals, entre altres efectius. Des de les nou sobrevola el paratge un helicòpter de vigilància amb el suport preventiu, en terra, d'una unitat helitransportada si fora necessari.

La situació a hores d'ara és "prou estable", en paraules de Basset. La climatologia acompanya, de moment, i la pluja caiguda ha afavorit un augment de la humitat fins al 80% que ajuda que les tasques per a controlar l'incendi es desenvolupen sense incidents. Ja no queda pràcticament flama activa, però, tot i això, el treball a peu de terra continua. Les veus expertes alerten que cal tindre, de nou, una mirada en l'oratge perquè pot donar una mala passada a partir del migdia. S'esperen una altra vegada altes temperatures, fort vent i possibles tempestes. El nivell de preemergència de risc d'incendis forestals per a aquest dimecres és extrem en les comarques interiors del centre i en tot el sud valencià. 

Si la meteorologia varia de forma molt adversa, podríem tindre molta quantitat de focus i seria tornar a començar José Miguel Basset - Inspector en cap del Consorci Provincial de Bombers de València

La prudència guia els passos dels cossos d'emergències aquest dimecres. Les hores centrals de la jornada seran les més perilloses, un brou de cultiu perquè l'incendi es torne a descontrolar, com va passar dilluns. Amb un perímetre de terreny afectat que abasta vora quaranta quilòmetres, el que més preocupa és que el foc podria revifar-se en molts punts, de manera molt "virulenta, com ha incidit el tècnic forestal Benito Serrano, que no donaria marge per a reaccionar i que podrien portar tot l'operatiu a la casella d'eixida: "Si la meteorologia varia de forma molt adversa, podríem tindre molta quantitat de focus i seria tornar a començar", ha advertit Basset.  

L'incendi de Venta del Moro es va iniciar a les tres i mitja de la vesprada de diumenge en una finca privada per causes naturals, la caiguda d'un llamp. Van ser els mateixos habitants del recinte els qui donaren l'avís i començaren a sufocar les flames mentre arribaven els primers efectius de bombers. A partir d'aquell moment els fets es precipiten: només en unes poques hores Emergències va passar de donar el foc per estabilitzat a demanar ajuda a la Unitat Militar d'Emergències. La virulència del foc era tal que en una forqueta entre dues i tres hores es cremaren unes 200 o 300 hectàrees de terreny, fins a arribar a les 1.300 que marca l'últim balanç de les autoritats, aquest dimarts.

També et pot interessar

stats