Discoteques de Barcelona i Eivissa donaran tapadores de got per a evitar agressions sexuals
Les tapadores disposaran d'un codi QR amb línia directa amb la policia
Les agressions sexuals per submissió química són un problema creixent a Espanya. Segons xifres del Ministeri de Justícia, en els últims cinc anys una de cada tres dones que ha patit una agressió sexual estava drogada. La situació, segons la ministra Pilar Llop, és només la punta de l’iceberg.
En vista a aquesta situació, una vintena de discoteques de Barcelona i Eivissa, entre les quals es troben les més grans, han començat a donar tapadores de got a la clientela perquè puguen protegir les copes. Aquestes disposaran d'un codi QR amb línia directa amb la policia.
La iniciativa naix d'una recomanació de l'Associació Internacional d'Oci Nocturn que prompte s'estendrà a altres locals de Marbella, Tenerife o Madrid. En canvi, a la Comunitat Valenciana la patronal del sector no la contempla. El president de la Federació d'Oci, Turisme, Joc, Activitats Recreatives i Indústries Afins de la Comunitat Valenciana (Fotur), Víctor Pérez, ha assegurat que no té constància de cap cas de submissió química en l’oci nocturn al territori valencià i aposta “per educar i conscienciar i no per prohibir”.
La tapadora no la posaran els cambrers directament, però sí que estaran en les barres, a disposició de la clientela quan demane les consumicions. Aquesta mesura forma part d'un protocol internacional per a previndre agressions sexuals, denominat Ask for Angela ('Pregunta per Àngela'), que consisteix a preguntar a un cambrer per Àngela per a expressar que la dona està en situació de perill.
Kits de detecció de drogues
Altres sistemes són kits, com el dissenyat per l'Institut Interuniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) de València, que permeten detectar drogues de submissió química com el GHB a simple vista. En aquest cas és necessari portar damunt un comptagotes i recipients amb una dissolució.
El GHB, segons explica el Ministeri de Sanitat, és un potent depressor del sistema nerviós central que inicialment pot produir sensació de benestar i eufòria. És conegut també com a èxtasi líquid, encara que els seus efectes tenen poc a veure amb l'èxtasi, que és un estimulant i no una droga depressora com el GHB.
Encara que els efectes buscats són l'augment de la sociabilitat i de la capacitat de comunicació, poden aparéixer també la somnolència, mal de cap, confusió, i fins i tot depressió respiratòria, idees delirants, al·lucinacions i coma.