Denuncia Tu Bar, un nou espai en les xarxes que dona veu a dones víctimes de submissió química i assetjament

La plataforma, que reuneix testimonis que no s’atreveixen a parlar, exigeix proactivitat als bars perquè siguen espais segurs

Un grup de persones ballant en una discoteca
Un grup de persones ballen en una discoteca / Shutterstock

“He hagut d’anar a un psicòleg per a intentar superar-ho. No recorde res, només recorde veure dos homes sempre prop de mi. M’han contat el que vaig fer aquella nit i sent fàstic, perquè jo no m’hauria comportat mai així”. 

Aquest és el cru testimoni d’una xica que s'ha estimat més guardar l'anonimat i que confessa que la van drogar dos homes en un pub de Vigo. Gràcies a un conegut, que va veure que el seu comportament aquella nit era del tot inusual, va poder tornar a casa, però confessa, avergonyida, que no recorda res d’aquelles hores. 

Aquesta víctima ha pogut ara contar la seua història gràcies a la plataforma Denuncia Tu Bar, un espai en Instagram que dona veu a víctimes de submissió química i assetjament sexual en pubs, discoteques i bars. Dones que fins ara no s’han atrevit a parlar per por, vergonya provocada pel juí social i pel sentiment de culpa. Uns símptomes que enumeren en l’equip de @denuncia_tu_bar i que –diuen– són comuns en els casos d’assetjament. 

Aquest altaveu a Espanya sorgeix arran d’un fort moviment iniciat a Brussel·les (Bèlgica), amb el nom de Balance Ton Bar, pel qual milers de persones van eixir al carrer per a denunciar que un gran nombre de dones havien patit abusos sexuals estant amb els efectes de les drogues en determinats establiments. Un corrent que ràpidament es va estendre a França i que ara arriba a Espanya. 

Fer dels bars uns espais segurs per a les dones 

En À Punt hem contactat amb l’equip de Denuncia Tu Bar, que asseguren que aquest compte d’Instagram vol generar pressió social, incidir sociopolíticament i que els bars prenguen mesures perquè els llocs d’oci nocturn siguen espais segurs per a les dones. “Volem que deixe de ser un secret, que siga d’opinió pública”, manifesten. 

Des de l’obertura del compte fa menys d’una setmana, afirmen que tenen les bústies col·lapsades amb centenars de denúncies, que s’escampen arreu del territori espanyol. Unes denúncies que –recorden– es poden enviar al seu correu denunciatubar@gmail.com

“Els únics responsables del que els passa a les víctimes són els agressors però, si la submissió química i les agressions es produeixen amb tanta facilitat en entorns de festa i locals nocturns a Espanya, és perquè aquests agressors se saben segurs i impunes”, sentencien.

També et pot interessar

stats