El Dia de la Llengua Materna posa el focus en el paper de la tecnologia per a l'educació multilingüe

Segons la Unesco, cada dues setmanes desapareix una llengua, i s'emporta amb ella tot un patrimoni cultural i intel·lectual

Les queixes de discriminació lingüística a la Comunitat Valenciana creixen cada dia
Les queixes de discriminació lingüística a la Comunitat Valenciana creixen cada dia

Aquesta setmana moria Cristina Calderón als 93 anys, última parlant activa de yagan, una llengua aïllada del sud de Xile i l'Argentina. Declarada tresor humà viu pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Xile, amb Cristina s'extingeix una altra llengua.

Segons informa la UNESCO, cada dues setmanes, de mitjana, desapareix una llengua, i amb ella, tot un patrimoni cultural i intel·lectual.

Per a protegir les llengües minoritàries, la Unesco va establir el 21 de febrer com el Dia de la Llengua Materna. Enguany, que l'educació encara pateix les seqüeles de la pandèmia en l'àmbit educatiu, l'organització ha volgut destacar la necessitat d'usar la tecnologia com a eina per a garantir oportunitats d'aprenentatge equitatives i inclusives, entre les quals destaca l'educació multilingüe basada en la llengua materna.

A més, reivindiquen que els programes i els continguts d'ensenyament i aprenentatge a distància no sempre reflecteixen la diversitat lingüística.

Les queixes de discriminació lingüística a la Comunitat Valenciana augmenten

En aquest sentit, les xifres de queixes per la discriminació del valencià continuen augmentant a la Comunitat Valenciana. Els casos són més habituals que mai, i en 2021 es van recopilar 102 reclamacions, sis vegades més que en 2020.

La setmana passada va ocórrer l'últim incident, quan un metge es va negar a atendre a la seua pacient a Benilloba (Comtat) si insistia a parlar-li en valencià.

Per la seua part, la comissió d'afers europeus de les Corts va aprovar també la setmana passada amb els vots a favor del Botànic i Ciutadans, l'abstenció del PP i el vot en contra de Vox, una proposició no de llei de Compromís on el parlament valencià, d'acord amb la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, reconeix la riquesa de la diversitat lingüística i cultural al si de la Unió Europea.

Amb aquest vot també es dóna suport a la resolució del Parlament Europeu sobre la iniciativa ciutadana europea Minority safepack, la qual té com a objectiu que la Comissió Europea adopte un paper més proactiu en la promoció i protecció de les minories nacionals i les llengües regionals i minoritàries.

També et pot interessar

stats