"És única en el món", la campanya de l'Ajuntament de València per a celebrar el Dia de la Llengua Materna

Segons la Unesco, cada dues setmanes una llengua desapareix al món i amb ella, tot un patrimoni cultural i intel·lectual

VÍDEO | "És única en el món", la campanya de l'Ajuntament de València per a celebrar el Dia de la Llengua Materna

Segons la Unesco, cada dues setmanes una llengua desapareix al món i amb ella, tot un patrimoni cultural i intel·lectual. Aquest diumenge se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna, declarat per la Unesco amb l’objectiu de preservar les diferències culturales i els idiomes, i fomentar la tolerància i el respecte.

El Gabinet de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de València ha llançat, coincidint amb la celebració de la campanya "És única en el món", que anima a recuperar el valencià per tal de revertir la interrupció lingüística en algunes famílies.

La campanya consisteix en un vídeo amb set veus (valencià, castellà, romanés, àrab, francés, italià i basc) que posa en valor l’ús de la llengua pròpia per a garantir-ne la pervivència i presència social.

Tot amb l’objectiu de narrar la història, anònima però compartida, d’uns habitants que descobreixen la "visió única al món" que suposa el valencià dins del quadre multicolor de llengües que conviuen a la ciutat.

"Ser bilingüe és un privilegi i una font d’oportunitats, ja que comporta poder accedir a tota la riquesa cultural que abasten aquestes dues llengües, dues visions del món. Per tant, afavoreix sense dubte l’empatia i la comprensió de l’altre", afirma la regidora de l'àrea de Gestió de Recursos, Luisa Notario.

Les llengües no tenen ideologia

A la celebració han volgut sumar-se els presidents dels parlaments autonòmics de la Comunitat Valènciana, Euskadi, Navarra, Galícia i les Balears.

En un article recorden que les llengües "no tenen ideologia i són patrimoni comú". Tots ells consideren que l'educació basada en la primera llengua o llengua materna deu començar en els primers anys d’escolaritat.

‘‘Jo, en valencià’’

L'Ajuntament d'Alzira, per la seua part, ha preparat la campanya "Jo, en valencià!", dirigida especialment als xiquets i xiquetes i joves, perquè utilitzen, valoren i estimen la nostra llengua.

"Tots els alzirenys i les alzirenyes ens hem de comprometre a potenciar-la i fer-la servir sempre i en totes les nostres relacions personals, socials, laborals… perquè aquesta és la millor manera d’evitar que es perda", explica el regidor de Cultura, Alfred Aranda.

Els 25 centres educatius de la capital de la Ribera Alta han rebut un cartell de la campanya i també 4.000 adhesius amb modismes locals com ara: "Mante, què vols?", "Jo no em mossegue la llengua", Xe, quin comboi!", "Estic desficiós, "Quina coentor!"...

Però, què opinen els xiquets?

Aquest és un dia on els xiquets i xiquetes també tenen molt a dir. On els més menuts i menudes ens pregunten en quina llengua pensem, parlem… i si cuidem la nostra llengua.

També et pot interessar

stats