A què es deu l’augment de les agressions homofòbiques?

Veus expertes apunten cap al discurs d’odi de l’extrema dreta encoratjat des de la legitimitat del poder 

Concentració a València en rebuig de les agressions lgtbifòbiques al juny de 2021
Concentració a València en rebuig de les agressions LGTBI-fòbiques, el juny de 2021 / À Punt NTC

En només dos dies s’han conegut dues agressions LGTBI-fòbiques: una a Madrid, on atacaren un jove i li marcaren la paraula maricó al gluti, i una altra a València, on a un jove trans el van atacar per haver utilitzat llenguatge inclusiu.

L'última memòria de la Fiscalia General de l'Estat sobre els delictes d'odi assenyala que, durant l’any 2020, s’han denunciat 277 agressions homofòbiques, 20 de les quals a la Comunitat Valenciana. Aquesta xifra suposa un augment del 63,9% respecten a les quantificades en 2015, i això sense comptar les que es queden sense denunciar, que el col·lectiu Lambda xifra en un 80%, aproximadament.

A què es deu aquest augment?

El coordinador general de Lambda, Fran Fernández, ha visitat aquest dimecres Les notíces del matí d’À Punt per a denunciar que feia anys que no es produïen tantes agressions per motiu de l’orientació sexual o l’expressió de gènere i que en el col·lectiu tornen a tindre por, perquè ja no es tracta d’agressions casuals.

Preguntat per la raó de l’augment d’aquest tipus d’agressions, Fernández apunta que el discurs d'odi que l'extrema dreta està llançant a tota la societat, està calant en determinats sectors.

També les expertes en igualtat i diversitat de la Universitat de València coincideixen que hi ha discursos polítics que han encoratjat aquestes actituds. D'una banda, la vicedegana d'Igualtat de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València, Marcela Jabbaz, assegura que no existeix un clima de crispació, si no que hi ha grups minoritaris engrescats des de la legitimitat del poder, cosa que considera la part més aberrant d’aquesta situació. D'una altra, la cap d'Iniciatives en Matèria de Diversitats de la mateixa institució, Ruth Mestre, coincideix amb ella que la pràctica de la violència cap a les persones LGTBI no es majoritària ni la duen a terme grups organitzats. A més, postil·la que hi ha una polarització perquè, per un costat es veuen moltes agressions, però per un altre s’està veient també molt de rebuig social cap a aquestes agressions.

En aquest sentit, els col·lectius que defenen els drets de les persones LGTBI reclamen que els delictes d'odi siguen tipificats com a tals i que es posen en marxa unitats especialitzades en les policies locals per a previndre’ls i atendre les persones que els pateixen.

A més, han convocat per a aquest dissabte una concentració a València a les 19:00 hores per tal de rebutjar els últims atacs.

També et pot interessar

stats