El desplegament eòlic al Maestrat paralitza la reintroducció del trencaossos

Segons un estudi, els exemplars alliberats haurien pogut col·lidir fins a 745 ocasions amb els aerogeneradors projectats

Un exemplar de trencalòs en el parc natural de la Tinença de Benifassà
Un exemplar de trencaossos al parc natural de la Tinença de Benifassà / À Punt NTC

La Fundació per a la Conservació del Trencaossos (FCQ), que té com a objectiu la reintroducció d'aquesta espècie amenaçada, s'ha vist obligada a suspendre cautelarment l'execució al Maestrat del projecte europeu LIFE Corredors ibèrics. El motiu és la instal·lació de tretze complexos eòlics en aquesta comarca, i altres 62 en comarques contigües (34 projectes a Cuencas Mineras, dènou més a Andorra i nou a Matarranya). Els d'aerogeneradors, de 158 metres de pala, ocuparien crestes i serrals, i alterarien l’entorn.

Això suposa interrompre de manera cautelar l'alliberament d'exemplars a la comarca de Terol “a causa de l'alt risc de col·lisió i mort al qual s’exposaria l'espècie” i “fins que s'aclarisca la dimensió definitiva del clúster eòlic previst”. Segons l’equip de la fundació, la nova situació fa que siga “inassumible continuar”, ja que s'incomplirien els criteris de reintroducció d'espècies amenaçades d'extinció i els criteris de garantia ambiental, contemplats en els projectes LIFE.

La ruta de les aus podria produir centenars de col·lisions amb aerogeneradors

Dos experts de la fundació han analitzat durant mesos els patrons de vol i d'ús de l'espai al Maestrat de deu exemplars de trencaossos alliberats a Castelló i Aragó, i de dotze voltors lleonats detectats en l'epicentre del clúster eòlic projectat. L'estudi de les geolocalitzacions, aportades per la balisa satel·litària que porta cada exemplar, han oferit resultats que han fet saltar totes les alarmes: en tot just un any, els trencaossos haurien pogut col·lidir fins a 745 ocasions amb els aerogeneradors projectats, la qual cosa suposaria la total desaparició de la incipient població.

El risc es dispara encara més en comprovar que els trencaossos van volar 35.137 vegades en el radi d'un quilòmetre dels aerogeneradors previstos; en el cas dels voltors, s'han registrat 26.500 contactes a menys d'un quilòmetre d'aquests mateixos complexos industrials. Segons els estudis, seria “una greu i insalvable amenaça per als exemplars reintroduïts”.

L'estudi no sols recull simulacions de risc, sinó també dades oficials de mortalitat de fauna en complexos eòlics: a Aragó es van registrar 5.264 ocells i ratpenats morts en el període comprés entre el 2017 i el 2022. El total de la informació recaptada revela 8.823 animals morts en els complexos eòlics de set comunitats autònomes en els últims cinc anys, si bé les dades oficials fan al·lusió a cadàvers trobats sota les aspes dels aerogeneradors.

Tenint en compte que molts cossos desapareixen, per depredació, en poques hores i que cercar-los no és una labor habitual, la comunitat científica estima que els cadàvers trobats representen entre el 10 i el 20% de les morts que realment s'hi produeixen.

Això significaria, en tot just cinc anys, entre 44.115 i 88.230 animals morts; molts d'ells, espècies vulnerables o amenaçades d'extinció.

També et pot interessar

stats