El Consell Escolar proposa debatre l’ampliació de l'educació obligatòria fins als 18 anys

L'organisme aconsella intensificar mesures per a previndre el ciberassetjament o promoure accions que eliminen el sexisme dels llibres de text

Imatge d'un aula d'un institut
Imatge d'una aula d'institut / À Punt NTC

El Consell Escolar de l'Estat aconsella obrir un debat sobre la necessitat d'estendre o no l'educació obligatòria més enllà de l'ESO, en concret fins als 18 anys, quan l’estudiantat acaba el batxillerat i pot accedir a la universitat. Així ho reflecteix l'informe d’enguany sobre l'estat del sistema educatiu aprovat per unanimitat en el ple, on està representat no només el Ministeri d'Educació, les patronals i els sindicats del sector públic i privat, sinó també veus experts de prestigi.

El document, al qual ha tingut accés EFE i que recull 41 propostes de millora, inclou una desena d'esmenes i aconsella també la creació dels consells escolars de Ceuta i Melilla, així com l'aplicació de mesures concretes per a previndre el ciberassetjament o promoure accions que eliminen el sexisme dels llibres de text. En el capítol d'igualtat d'oportunitats, equitat i inclusivitat, el Consell Escolar de l'Estat demana a les administracions que incloguen la perspectiva de gènere en la tasca tutorial i docent i que apliquen mesures per a millorar les condicions que permeten la igualtat efectiva entre el personal dels centres educatius en les seues retribucions finals. A més, sol·licita reduir la ràtio d'estudiants per aula en tots els nivells educatius i proposa un nivell màxim de 23 hores setmanals per a infantil, primària i educació especial i 18 hores per a l'ESO.

L'altra reivindicació sindical i patronal del sector educatiu perquè tot el professorat estiga equiparat administrativament i econòmicament en el nivell A1 no s'ha arreplegat en les propostes, encara que sí que advoquen per la promulgació de l'Estatut de la Funció Pública Docent.

El document, l'elaboració del qual ha durat nou mesos i que la comissió permanent ha discutit en sis reunions, també demana continuar millorant les beques pel que fa a la quantia i els requisits. Sobre els centres educatius, el ple del Consell Escolar ha votat a favor d'una esmena de l'Associació de Pares i Mares de l'Escola Pública (CEAPA) perquè existisca un mecanisme de revisió anual que ajuste els concerts a les necessitats reals d'escolarització en cada comunitat autònoma. “Prioritzant la inversió en la xarxa pública i evitant el manteniment de concerts innecessaris”, assenyala el text.

També et pot interessar

stats