La Comunitat Valenciana s’emociona amb les celebracions més sentides del Divendres Sant

L’homenatge als difunts vora mar en València, l’Encontre de la Morquera de Crevillent i la processó del Silenci d’Oriola marquen les primeres hores de la jornada

Els poblats marítims de València i Crevillent han acollit alguns dels actes més emotius d'aquest Divendres Sant

La Setmana Santa ha deixat a la platja del Cabanyal de València i a la Morquera de Crevillent alguns dels moments més emotius de les primeres hores del Divendres Sant. Unes escenes sentides que es representaven només unes hores després que Oriola visquera una de les nits més emblemàtiques de la seua Setmana Santa, la de la processó del Silenci, que ha transcorregut en la foscor i el silenci, només trencat pel cant de la passió.

Al fervor que sempre crea una atmosfera emotiva en aquestes celebracions, s’afegia enguany les ganes de fer-les, després de dos anys de pandèmia i que fa tres anys el mal oratge obligara a suspendre'n moltes en un dels Divendres Sants més plujosos que es recorden.

Així, el cor polifònic ha sigut l’únic que ha cantat la mort de Jesucrist a Oriola. Era un dels escassos moments en què es trencava el respectuós silenci que envoltava el Crist del Consol mentre recorria els carrers.

Un dels moments de la processó del Silenci, que van acollir els carrers d'Oriola, i on la única llum va ser la dels ciris
Un dels moments de la processó del Silenci, que van acollir els carrers d'Oriola, i on la única llum va ser la dels ciris / À Punt NTC

En aquesta processó d’Oriola, que destaca per l'originalitat i l'austeritat, mig miler de germans han recorregut els carrers, que estaven totalment a fosques i amb l'única llum dels ciris i les torxes. Han fet el recorregut en silenci absolut, amb el cap tapat i un fanal a les mans, en senyal de penitència.

A trenc d’alba, a la platja del Cabanyal de València tenia lloc l’encontre dels Cristos, en una de les celebracions més peculiars de la Setmana Santa Marinera, i amb el qual els confrares reten homenatge a tots aquells que han faltat a la mar. A l’emotivitat que sempre implica aquest acte, que el fa únic a Espanya, enguany s’afegia el parèntesi al qual ha obligat la pandèmia durant dos anys seguits.

Per tant, complint amb la tradició, la talla del Salvador, una de les que més devoció desperta de la Setmana Santa Marinera, portada al pit, s’ha trobat amb el Crist del Salvador i l’Empar als carrers del Cabanyal per a dirigir-se els dos vora mar. Ja sobre l’arena, els confrares i els fidels han llançat corones i flors a la mar en un sentit homenatge a aquells que han mort.

D’altra banda, a Crevillent, en la pujada al calvari també s’ha celebrat a primera hora del dia l’emotiu encontre entre la Mare de Déu i el Natzaré.

Aquesta escena de la Passió, que han protagonitzat dues escultures tallades per Benlliure a la Morquera, era enguany encara més especial, ja que aquest municipi del Baix Vinalopó celebra el 75é aniversari de la mort de l’escultor Marià Benlliure, la mà del qual ha estat darrere de nombroses obres d’imatgeria religiosa de Crevillent.

A diferència de molts d’aquests actes de les primeres hores del Divendres Sant, on ha regnat un escrupolós silenci, la Rompuda de l’Hora de l'Alcora, on centenars de bombos i tambors anuncien la mort de Crist, es converteix en un dels actes més sorollosos de la jornada.

També et pot interessar

stats