L'Alcora torna a vibrar amb la Rompuda de l'Hora

Centenars de bombos i tambors celebren una tamborada multitudinària, declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco

Milers de persones s'han concentrat a l'Alcora per a seguir la Rompuda de l'Hora / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
15 d'abril 2022 - 06:30 Actualitzat: 15 d'abril 2022 - 12:42

L’Alcora ha tornat a ressonar aquest Divendres Sant amb la multitudinària Rompuda de l’Hora, a la qual ha donat el tret d'eixida l'actor Víctor Palmero, com a rompedor d'honor, i la ministra de Ciència, Diana Morant. Centenars de bombos i tambors han protagonitzat aquest acte, que simbolitza la mort de Crist, i que no s'havia pogut celebrar en els últims dos anys a causa de la pandèmia.

Enguany, més de 1.000 instruments de percussió, entre tambors i bombos, procedents de diversos punts de la província de Castelló, es reuneixen als carrers per a generar un sonor rebombori que expresse el cataclisme que va patir la Terra, amb el sentiment per l'agonia i mort de Jesucrist, segons la tradició religiosa. L'any passat la tamborada es va traslladar als balcons, de manera que hi havia moltes ganes de recuperar aquesta tradició, protegida per la Unesco.

Com és habitual, a aquest esdeveniment han acudit confrares alcorins i convidats d'altres confraries, tant provincials com nacionals. A més, com cada any la Germanor del Santíssim Crist del Calvari de l'Alcora –fundadora d'aquesta festivitat l'any 1991– convida una personalitat del món polític, social, cultural o esportiu per a iniciar l’acte com a rompedor o rompedora de l’any.

Enguany aquest càrrec honorífic ha recaigut en l’actor Víctor Palmero, d’Onda, que amb el seu colp a les 12:00 hores ha iniciat l’itinerari, pels principals carrers del municipi, des de la plaça d'Espanya fins a la plaça de l’Església. La ministra Morant també ha participat per primera vegada en aquest acte.

La ministra de Ciència i l'actor Víctor Palmero, els dos al centre, amb la resta d'autoritats locals i provincials que han participat en la Rompuda de l'Hora aquest divendres
La ministra de Ciència i l'actor Víctor Palmero, els dos al centre, amb la resta d'autoritats locals i provincials que han participat en la Rompuda de l'Hora aquest divendres / À Punt NTC

L'alcalde, Samuel Falomir, havia recordat als participants que, tot i ser un acte a l'aire lliure, la mascareta serà obligatòria, a causa de les previsibles aglomeracions que es produiran durant el trajecte.

Aquesta edició, la festa s'organitza en benefici de l'Associació Pas a pas l'Alcora, integrada per joves amb necessitats educatives especials, i també en forma d'ajuda humanitària per a Ucraïna.

Aquesta festivitat és bé d'interés cultural immaterial de la Comunitat Valenciana i festa d'interés turístic autonòmic des de 2012. Amb la tamborada d'Alzira, és un dels actes més atraients per al turisme de la comarca de l'Alcalatén. A més, la Unesco la va declarar patrimoni cultural immaterial de la humanitat el 2018, juntament amb altres manifestacions similars celebrades a Aragó, València, Castella-la Manxa, Múrcia i Andalusia.

També et pot interessar

stats