La recreació a escala dels carrers de l’antic Jerusalem per on passa el Natzaré guanya el concurs de dossers d’Alzira

La casa porticada del Sant Sopar i l’església de la Dolorosa completen el pòdium, mentre milers de visitants fan cua per a esgotar les últimes hores en què es poden visitar aquestes recreacions

Escena principal del dosser del Natzaré d'Alzira / À Punt NTC

La recreació feta a escala de la Via Dolorosa —que travessa el Natzaré— i la simulació del purgatori —que presideix la imatge de la Mare de Déu del Sofratge—, li ha valgut a la confraria del Natzaré el primer premi en el tradicional concurs de dossers que organitza Alzira dins de la seua Setmana Santa, declarada festa d’interés turístic nacional des de fa dècades.

Aquesta germandat ha dissenyat un elaborat dosser, on no falta un detall. La reproducció d’un quadre de Tiziano dona la benvinguda als visitants, que xafen un sol pintat a mà i travessen un corredor amb reproduccions de quadres sobre la passió que conserven museus de tot el món. Tot un corredor presidit per una volta, feta a mà, i on cadascun dels cassetons té l’anagrama pintat de la confraria.

Aquest minuciós treball artesanal convida els milers de visitants, que durant aquests dies visiten el dosser, a endinsar-se en el purgatori, recreat amb llums i fins i tot figures amb moviment, per a arribar fins a una de les imatges que trau en processó la confraria, la Mare de Déu del Sofratge, amb una tradició centenària a la ciutat. Allà, un relat en off conta la tradició que vinculava aquesta devoció a la ciutat i com s’ha mantingut fins als nostres dies.

Per a arribar fins a l’altra imatge d’aquesta confraria amb segles d’història i una de les més nombroses de la ciutat, els visitants recorren una antiga taverna, un pati on es xafava la pansa i, fins i tot, una bodega subterrània on brolla el vi. És el camí fins al Natzaré, que discorre per uns carrers, recreats a escala de l’antic Jerusalem.

Els aromes a espècies, la llum del dia i la foscor de la nit o la recreació del punt on, segons la tradició cristiana, va ocórrer l’escena de la Verònica situen el visitant cara a cara amb el Natzaré, a qui poden acostar-se i veure pels quatre costats, abans d’abandonar aquest dosser, tota una obra d’art, que per a contemplar-la calia esperar dues hores aquest dimecres. Perquè no es perda detall, els confrares expliquen cadascuna de les dependències en què ha quedat dividit el dosser.

Però la manifestació de la confraria del Natzaré no és l’única que aquests dies converteix Alzira en un formiguer de veïns i visitants de moltes localitats del territori. "Venim cada any, tinc uns cosins a Alzira i sempre fem per vindre Dimecres o Dijous Sant perquè són unes obres d’art, amb molt de treball, precioses", explicava una dona de Burjassot que, amb el marit i el fill, feia cua aquest dimecres per a visitar el dosser que, a la mitjanit, es va desvelar com a guanyador.

El dosser del Sant Sopar es podrà visitar al llarg d'aquest Dijous Sant
El dosser del Sant Sopar es podrà visitar al llarg d'aquest Dijous Sant / Facebook confraria del Sant Sopar d'Alzira

Però la de la confraria del Natzaré no és l'única recreació artística que aquest Dijous Sant es pot visitar a Alzira. La de la germandat del Sant Sopar, que recrea una vivenda amb un pòrtic, per a acollir les tres figures del seu pas, i que ha guanyat el segon premi del concurs, o l’església, amb colorits frescos inclosos, en què la confraria de la Mare de Déu dels Dolors ha situat el seu pas, i que ha merescut el tercer premi del concurs de dossers, són altres de les obres efímeres dels alzirencs que atrauen aquests dies milers de visitants.

El dosser de la confraria de la Verge dels Dolors recrea una antiga església
El dosser de la confraria de la Verge dels Dolors recrea una antiga església / Facebook confraria de Verge dels Dolors d'Alzira

Fins ben entrada la matinada de Divendres Sant, abans que es desmunten per a la processó que retransmetrà À Punt, es podrà veure aquesta manifestació única de llums, sons i materials que mostren els dènou dossers, que constitueixen un dels símbols més identitaris de la Setmana Santa alzirenya.

També et pot interessar

stats