La pluja pot comprometre les processons de Dijous Sant a la Ribera, la Safor i la Marina

Alguns pobles de les comarques del sud acullen els actes suspesos dimecres, mentre que a Torreblanca o Borriol ultimen els preparatius de les representacions de la Passió

Aquest dijous, primera jornada festiva al territori valencià, encara poden caure precipitacions en les comarques del sud del golf de València
Aquest dijous, primera jornada festiva al territori valencià, encara poden caure precipitacions a les comarques del sud del golf de València / Biel Aliño (Efe)

La pluja d’aquest dimecres i la de primera hora de dijous deixa en moltes localitats valencianes, com Oriola o Alzira, un programa de celebracions inèdit. Processons a plena llum del dia, quan solen fer-se de nit, o en horaris diferents dels habituals són alguns dels canvis que han hagut de fer els confrares com a alternativa a la suspensió d'ahir dimecres. Després de dos anys sense poder eixir en processó, les ganes de fer-ho s’han imposat a la cancel·lació en molts municipis.

Ara bé, en les comarques del centre de la Comunitat Valenciana, les germandats seguiran ben pendents de les previsions fins a última hora, perquè no es descarta que caiga algun plugim al llarg del dia. A la Ribera, la Safor o la Marina encara podrien banyar-se els carrers, segons les previsions.

Les precipitacions han deixat quantitats importants aquest dimecres, de vora quaranta litres, en molts municipis de la Marina. A Castell de Castells n'han recollit 43, mentre que a la Vall d’Ebo n'han sigut 39 i a la Vall de Laguar, 38. Benissili n'ha registrat 37. A Artana, les precipitacions van causar problemes en el clavegueram, que van requerir la intervenció dels bombers.

Les previsions per a aquesta primera jornada festiva al territori indiquen que tant a les comarques del nord, com al de l’extrem sud de la Comunitat Valenciana no hi haurà precipitacions i les processons podran discórrer amb normalitat. La preocupació se centra en les comarques del sud del golf de València.

Oriola, on la Junta Major de Confraries va cancel·lar totes el Dimecres Sant, viu un Dijous Sant amb més desfilades de les habituals. Així, el trasllat del Sant Enterrament, la processó del Dimecres Sant i la del Pare Jesús recorreran els carrers de la ciutat al llarg del matí. Ja de vesprada, es mantindrà el programa habitual.

La del Silenci, una de les més esperades d'Oriola

A més d’aquestes desfilades extraordinàries, una altra de les processons més destacades aquest dijous a Oriola és la del Silenci, que eixirà a les 11 de la nit i on “l'única llum que es veurà serà la dels fanals dels germans, perquè les del carrer estaran apagades, i l’únic so que se sentirà serà el del cant de la passió i, de tant en tant, el d’un timbal sord”. Això explicava a À Punt Antonio Carlos Hernández, vicepresident de la Germandat del Silenci de la capital del Baix Segura.

A València, després que aquest dimecres tres juntes parroquials decidiren suspendre les processons per la pluja, esperen poder celebrar aquesta nit la Nit de les Capelles, en què el veïnat dels poblats marítims aprofitarà per a visitar les imatges de la Setmana Santa que acullen les cases, el que popularment es coneix com a "capelles", després de la processó de Dijous Sant.

A la Ribera, una de les comarques on encara pot ploure aquest dijous, Alzira ha traslladat una de les desfilades de més fervor i assistència de públic de la seua Setmana Santa, la de la Germandat del Crist en l’Agonia, a hui dijous, després que aquest dimecres no va poder eixir per la intensa pluja que queia a la ciutat.

Allà on sí que van eixir les andes aquest dimecres, com el barri antic d’Alacant que va celebrar la processó de la Santa Creu, la pluja va obligar a traure’n algunes cobertes davant l’amenaça de pluja. Els confrares del Sant Sopar confien que aquest dijous no passe el mateix amb un dels passos més imponents de la Setmana Santa valenciana, el del Sant Sopar, que eixirà a les set de la vesprada.

Aquesta germandat trencarà la tradició de traure el pas més gran de la Setmana Santa alacantina al coll, com solen fer 200 portants, a causa de la pandèmia i per a evitar la proximitat dels confrares, el pas eixirà sobre rodes.

Elx i Crevillent, aquest segon immers en les celebracions de l’Any Benlliure, també esperen reprendre sense problemes el programa d’actes d’aquest Dijous Sant, després de fer canvis en el d’aquest dimecres.

A les comarques del nord sembla que sí que es podran celebrar sense problemes per la pluja les multitudinàries representacions de la Passió de Torreblanca, una de les poques que es fa en valencià, o la de Borriol, on intervindran més de 250 actors. A Almassora, on aquesta mitjanit està prevista la rompuda de l'hora, tampoc sembla que les precipitacions deslluiran l’ensordidor so dels tambors, que fa dos anys que no sonen de manera conjunta.

Peníscola també celebra aquest dijous una de les processons més peculiars del municipi, la que discorrerà dins del recinte de les antigues muralles i en escrupolós silenci, després de la celebració del Sant Sopar. 

També et pot interessar

stats