Quines delícies serveix la Setmana Santa en les taules valencianes?

La titaina, les mandonguilles d’abadejo o el capellà amb oli estan presents no sols a casa, cada vegada guanyen més protagonisme en les cartes dels restaurants

La gastronomia de la Setmana Santa és ben variada al territori / À Punt NTC

La Setmana Santa també es fa notar en les taules valencianes, que aquests dies recuperen moltes receptes tradicionals que tenen el peix com a ingredient principal. Mandonguilles d'abadejo o titaina delecten aquests dies els estómacs. Tampoc no faltarà l’esgarradet, ni els pepitos farcits de tonyina, albergínia o ou. Aquests plats es converteixen en protagonistes de les cuines de les cases, però cada vegada més de les cartes dels restaurants.

La proposta de plats tradicionals és ben variada. A més dels esmentats, pel que fa a les saladures, la sardina fumada o el capellà amb oli també es consumeixen aquests dies en què el peix es converteix en protagonista, com passa amb les mandonguilles d’abadejo.

Tot i les innovacions culinàries, per a recuperar el sabor tradicional d’aquestes mandonguilles, Merxe García, des de la seua parada del mercat del Cabanyal recorda que el secret està en una bona dosi d’abadejo. "No són de creïlla tacada amb abadejo, les mandonguilles han de dur a muntó d’abadejo", apunta Merxe des de darrere de l’aparador de la seua parada del mercat del Cabanyal de València.

Les parades del mercat tradicional han percebut aquesta setmana un augment important de la demanda dels productes, per exemple, per a fer la titaina. A més de la tonyina, els pinyons, el pimentó i la tomaca es busquen aquests dies en què els establiments venen la major part d’aquests productes.  

Però no sols a les llars es preparen aquests plats tradicionals. La gastronomia de la Setmana Santa valenciana està cada vegada més present en les cartes dels restaurants. És el cas del que regenta a València José Luis Cano, la torrada de titaina amb sardina fumada "torna bojos" als comensals, com ell mateix reconeix.

Una reacció que no és gens estranya si es té en compte com és de saborosa l’oferta gastronòmica que es cou al territori per Setmana Santa i Pasqua. 

També et pot interessar

stats