‘Ximo’ i ‘pepito’ ja s'inclouen en el diccionari de l'AVL

"Panellet allargat obert per un extrem i farcit generalment amb tonyina i ou dur, arremullat en llet, arrebossat en ou i fregit".

‘Ximo’ i ‘pepito’ ja s'inclouen en el diccionari de l'AVL
‘Ximo’ i ‘pepito’ ja s'inclouen en el diccionari de l'AVL / Europa Press

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha aprovat incorporar al Diccionari normatiu valencià (DNV) els vocables ximo i pepito. A partir d'ara, ambdós s'inclouran en l'obra lexicogràfica sota la definició de "panellet allargat obert per un extrem i farcit, generalment de pisto amb tonyina i ou dur, arremullat en llet, arrebossat en ou i fregit". En el cas de la paraula 'pepito', a més, s'hi recull una segona accepció com a "entrepà que té dins un filet de carn". 

Des de l'ens normatiu s'assenyala que, amb aquesta nova entrada al DNV, "els castellonencs veuran com el seu ximo, l'entrepà més típic i tradicional de la ciutat, elaborat de forma artesana, apareix ja en el diccionari normatiu dels valencians amb tots els honors".

Definicions:

ximo [ʧímo]

m. GASTR. Panet allargat obert per un extrem i farcit, generalment de pisto amb tonyina i ou dur, arremullat en llet, arrebossat amb ou i fregit.

pepito [pepíto]

1. m. GASTR. Panet allargat obert per un extrem i farcit, generalment de titaina o de pisto amb tonyina i ou dur, arremullat en llet, arrebossat amb ou i fregit.

2. m. GASTR. Entrepà que té dins un filet de carn.

També et pot interessar

stats