La Comunitat Valenciana és l’autonomia que més aigua reutilitza
De mitjana se li dona una segona vida al 56% de la que es gasta, enfront del 13% de la resta d’Espanya
Tot i la sequera, als bancals del nord de l'Albufera aquesta setmana han començat a sembrar l'arròs. Des d’aquest dilluns estan obertes les comportes de la séquia de l'Or, per on passen fins a 32 hectòmetres cúbics d'aigua de la depuradora de Pinedo cap als arrossars. Aigua debades per a inundar els camps on creixerà l'arròs.
Però a canvi, els arrossars fan de filtre verd per a l’Albufera. L’aigua que arriba als arrossars conté un percentatge de fòsfor que es fixa en el sòl i, d’aquesta manera, no arriba a l’aigua de la llacuna, explica Juan Ángel Conca, gerent de l’entitat pública de sanejament d’aigües.
La consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, ha visitat aquest divendres les instal·lacions de la séquia de l'Or i ha pogut obrir les portes amb una senzilla aplicació de mòbil. Manuel Planells, president de l’associació de regants, conta que aquesta és "una séquia del segle XXI" perquè reguen amb aigua reutilitzada i, a més de funcionar amb energia fotovoltaica, té comportes i motors de bombeig a l’Albufera automàtics.
El 2022 es van reutilitzar a la Comunitat Valenciana 271 hectòmetres cúbics d'aigua depurada. Un 56% de mitjana enfront del 13% de la resta d'Espanya. Aquest model d'economia circular de l'aigua és fonamental en temps de sequera i ací s'utilitza des de fa dues dècades.