Aigua de maig per al camp valencià

La pluja deixa més de vint litres per metre quadrat en punts de la Vall d’Albaida i la Marina, però també ha plogut amb menor intensitat a la Ribera, l'Horta i la Foia de Bunyol

Una tempesta ha deixat pluja i granís aquest divendres de matí a Xiva
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de maig 2023 - 13:45 Actualitzat: 12 de maig 2023 - 19:51

Com l'aigua de maig. Així està rebent el nostre territori la pluja que comenca a caure al nostre territori i que sembla que ens acompanyarà almenys fins dissabte de vesprada. Es tracta de tempestes localment fortes i que poden anar acompanyades de granís, sobretot a les comarques interiors del centre i sud de la Comunitat Valenciana. Les precipitacions són molt ben rebudes, especialment pels llauradors, que veuen cada vegada més prop l’ombra de la sequera i reclamen ajudes més enllà de les aprovades pel Consell de Ministres dijous per a compensar les pèrdues agrícoles després d’un hivern extremadament sec.

Les primeres precipitacions, en alguns casos de manera testimonial, van caure aquest dijous a la nit en municipis de l'Horta i la Ribera i s’espera que s’intensifiquen al llarg de la jornada de divendres. Només l’extrem nord s'estalviarà les precipitacions, que aniran acompanyades de tempesta, sobretot a l’interior, on l’Agència Estatal de Meteorologia ha decretat l’avís groc per fortes tronades, que poden deixar granís.

De fet, Xest i Xiva s'han cobert d'una fina capa de granissol que ha caigut mesclat amb l’aigua aquest divendres de matí. Els conductors que anaven per l’A-3 aquest matí també s'han vist sorpresos pel granís, que també s'ha vist vora mar, a l'Albufera.

Ara per ara, aquest episodi de pluges primaverals el reben amb bons ulls i han fet que municipis de la Vall d’Albaida, l’interior de la Marina Alta, l’Horta i la Foia de Bunyol recuperaren estampes que no es repetien, en alguns casos des de principi d'any: la dels carrers banyats.

Alguns municipis de la Vall d’Albaida, com Agullent, Otos o Ontinyent, superaven àmpliament els 20 litres per metre quadrat aquest divendres fins a les 2 del migdia, segons les dades de l’Avamet. En nuclis de la Marina Alta, com ara Benissili o Benialí (Vall de Gallinera) també han anotat entre 20 i 30 litres, mentre que Cocentaina (Comtat) ha registrat quasi una vintena de litres. Alguns pobles de l’Horta, entre els quals estan Massanassa, Albal i Catarroja, també han anotat xifres de pluja pròximes als 10 litres.

No són registres significatius, però suposen un respir en aquelles zones on els pluviòmetres a penes han arreplegat cap gota enguany. En molts casos, aquests registres continuaran incrementant-se perquè per a dissabte també s’esperen pluges, que s’estendran des de la costa del Baix Maestrat fins a la Marina Alta. De fet, la Ribera Baixa, la Safor i la Marina Alta poden ser les més beneficiades per l’episodi de pluges d’aquest dissabte.

No es preveu que aquestes pluges posen fi a la sequera, però en vista del dèficit hídric que patim, qualsevol gota és benvinguda. Ara per ara, a la conca del Xúquer no hi ha previsió de restriccions hídriques, perquè gràcies a l’hivern i a la primavera tan plujosa de l’any passat, les reserves són més elevades que en altres zones. Ara bé, més al sud, els terrenys regats amb aigües de la conca del Segura, s’ha fet una crida per a racionalitzar els recursos disponibles perquè, a pesar que encara no hi ha restriccions, si la situació no canvia, n'hi podrien haver en la pròxima campanya agrícola.  

Poc abans de les 19:30 hores, s'ha format un xicotet tornado al terme municipal d'Alpont (Serrans), que es desplaça cap a l'est, segons ha informat l'Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet).

La pedra, l’altra cara d’aquesta tempesta

No en totes les zones l’aigua l'han rebuda amb els braços oberts. El ruixat ha descarregat calamarsa en algunes zones de cultiu aïllades de la Foia de Bunyol, com Godelleta, Xest i Xiva. Segons testimonis que arreplega l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), la pedra ha causat danys agraris en àrees localitzades de vinya, cítrics i caqui. De fet, hi ha associats que han presentat els primers informes a l'associació perquè els tècnics de Agroseguro visiten les explotacions, periten els sinistres i abonen les indemnitzacions corresponents.

AVA-Asaja ha lamentat que les primeres pluges “arriben tard i acompanyades de pedra, i causen més pèrdues als agricultors que ja venen sofrint per la sequera i els sobrecostos”.

La pedra sobre el camp, a Godelleta (la Foia de Bunyol)
La pedra sobre el camp, a Godelleta (la Foia de Bunyol) / AVA-ASAJA

També et pot interessar

stats