L’aigua inunda els camps d’arròs de l’Albufera

València és l'única zona arrossera d’Espanya on es mantindrà la producció gràcies a les pluges de l’any passat

Imatge dels camps d'arròs inundats / À Punt NTC

Fa només uns dies que els camps d'arròs que envolten l'Albufera estaven secs i ara l'aigua va a poc a poc conquistant cada camp. Una imatge de reg exultant contra la sequera que es pateix en altres punts d'Espanya. A diferència del que passa en altres territoris, la zona arrossera a València es troba en la part final del riu Xúquer, on trauen l'aigua quasi abans que arribe a la mar sense llevar-la d'altres llocs perquè òmpliga la zona humida. 

Una aigua que canvia el paisatge, però de moment no el cicle i el ritme de l'arròs a València. Ací enguany l'aigua està garantida i sembla que serem l'únic territori arrosser d'Espanya on es mantindrà la producció. A Andalusia o Catalunya enguany la sequera ha afonat la campanya de l'arròs, cosa que podria fer pujar la demanda del que es produeix ací. Gràcies a les pluges de la primavera passada, els agricultors disposen de l’aigua dels embassaments.

Des d’ara i fins a la sega, els camps d’arròs de València rebran més de 300 hectòmetres cúbics d’aigua. El caudal va arribant per decantació de camp i en només nou dies ja estaran tots els terrenys negats. Tot i això, els agricultors estan preocupats, ja que no ha plogut i això podria deixar els camps secs la pròxima temporada.

L'any passat ja no va ser bo per a Andalusia i enguany ací l'arròs redó ha passat de pagar-se de 48 a 70 cèntims el quilo. Una pujada de vora el 70% que no arriba a compensar els costos de producció i tampoc ajuden les importacions de països tercers. Un reg generós que contrasta amb la falta d'aigua d'altres territoris i que no només manté el conreu de l'arròs, sinó també l'ecosistema del parc natural de l'Albufera.

També et pot interessar

stats