La Comunitat Valenciana emmudeix per a rebutjar l'assassinat masclista d'un menut a Sueca

Les institucions i la societat condemnen el nou cas de violència vicària: "És complicat explicar la indignació i la ràbia que fa sentir a una societat decent aquest execrable crim", ha manifestat Mónica Oltra

Representants polítics guarden tres minuts de silenci a les portes de les Corts
Representants polítics guarden tres minuts de silenci a les portes de les Corts / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana s'ha alçat aquest dimarts unida contra la xacra del masclisme. A les dotze del migdia el silenci ha corregut com la pólvora per les diverses institucions del territori per a evidenciar la condemna i rebuig davant de l'últim cas de violència vicària, que deixa una víctima de només onze anys i una mare destrossada. Jordi, un xiquet assassinat a Sueca per son pare diumenge passat amb l'objectiu de provocar el dolor més gran possible a l'exparella. Tenia una orde d'allunyament d'ella per maltractaments i va posar fi a ganivetades a la vida del menut.

Múltiples concentracions a les portes del Palau Generalitat, les Corts, la delegació del govern i diversos ajuntaments han mostrat amb tres minuts de silenci el més absolut rebuig per un crim que ha consternat la societat valenciana. En especial les localitats de Sueca i Cullera —on resideix la mare del menor—, que han decretat tres i dos dies de dol oficial, respectivament. 

"És complicat explicar la consternació i el dolor, la indignació i la ràbia que fa sentir a una societat decent aquest execrable crim", ha manifestat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, després dels tres minuts de silenci a les portes del Palau de la Generalitat. La també consellera d'Igualtat ha demanat a les institucions i a la ciutadania en conjunt continuar treballant per a "remoure les causes" que generen la violència vicària, "la més terrible de les violències masclistes". 

Està previst que dimecres passe a disposició judicial el presumpte assassí, arrestat el mateix diumenge poc després de conéixer-se els fets. Un cas que el govern espanyol ja ha confirmat com violència vicària i que ha destapat també les errades i mancances del sistema de protecció de les víctimes de violència de gènere, així com una falta de coordinació en l'administració judicial. 

A pesar que un tribunal va condemnar el presumpte parricida per maltractaments i li va retirar la pàtria potestat del menor, un altre jutjat encarregat de gestionar el divorci de la parella va establir un règim de custòdia compartida entre ambdós progenitors. Fonts judicials consultades per Efe expliquen que no existeix un sistema informàtic que avise ni genere cap notificació automàtica que permeta a un jutge que tramita un divorci conéixer si algun dels membres de la parella ha presentat una denúncia o ha sigut condemnat per maltractaments.

Al respecte, la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, ha assegurat que "fa falta molta més coordinació en la justícia". També ha insistit que hi ha una investigació en marxa per a aclarir què ha succeït i on està "l'anella més feble" que ha fet fallar la cadena. "No és qüestió de culpar ningú, sinó d'analitzar el procediment per a millorar-lo", ha afirmat.

També et pot interessar

stats