Eva Ferrando (psicòloga): "En el cas de Sueca el fill és per al pare un instrument per a fer mal a la mare"

L'experta considera que els jutges tenen "molt pocs mitjans i formació" i que cal una interconnexió entre institucions perquè es dispose de la informació necessària

Concentració de ciutadans en contra de la violència vicària / À Punt NTC

L'home detingut per l'assassinat del fill d'onze anys aquest diumenge a Sueca està previst que passe a disposició judicial aquest dimecres. Eva Ferrando, psicòloga sanitària i professora associada a la Universitat Jaume I de Castelló, ha explicat a Les notícies del matí els mecanismes que porten un pare separat a exercir la violència contra els fills.

Segons ha apuntat Ferrando, no és necessari haver actuat amb violència contra el menor anteriorment, sinó que el maltractador pot "reproduir" conductes violentes pel fet "d'haver-les vistes". A més, com l'objecte del maltractament, que és la dona, no està perquè s'ha separat, "l'únic vincle per a fer mal és el xiquet i l'instrumentalitzen, passa a ser un instrument per a fer mal i això és terrible". "L'expressió del poder sobre la dona li fa nàixer un sentiment de fer-li mal que supera l'afecte que puguen sentir", assenyala.

És un cas de violència vicària que ha destapat també una falta de coordinació en l'administració judicial. Per un costat, en l'acord de separació s'havia establit un règim de custòdia compartida i, per altre costat, una sentència per violència de gènere establia una orde d'allunyament de l'exdona. Finalment, tot ha acabat de la pitjor manera, amb el menor assassinat i una mare destrossada.

La psicòloga sanitària considera que els jutges tenen "molt pocs mitjans i estan carents de formació, de temps i de recursos per a poder formar-se i demanar peritatges en aquests casos".

Abordatge multidisciplinari

Per això, afirma que és vital que hi haja interconnexió entre els jutjats, però també entre les institucions sanitàries, educatives i els servies socials amb els jutjats. "Fa falta un abordatge multidisciplinari" en aquestes circumstàncies i ha d'haver-hi un "interconnexió entre institucions perquè es dispose de la informació necessària".

La violència contra el fill com a instrument per a danyar les mares té moltes maneres d'expressar-se, segons Ferrando. Per una part, està el maltractament físic, però indica que també hi ha negligències en la cura del fill, humiliacions, intimidació o parlar malament de la mare.

D'altra banda, Ferrando apunta que una mare ha de tindre "l'assessorament d'experts i acompanyament" en els casos que ha d'explicar als fills que no poden veure el pare perquè és un maltractador.

També et pot interessar

stats