Comença el segon estiu de la pandèmia, estem millor que l’any passat?

Afrontem el segon estiu amb contagis, restriccions i temor, però amb la vacunació més avançada. Ens preguntem si aquestes circumstàncies fan canviar la situació epidemiològica

Comparativa de la situació epidemiològica de l'any passat amb la d'enguany
Comparativa de la situació epidemiològica de l'any passat amb la d'enguany / À Punt NTC

Afrontem el segon estiu de pandèmia, en què tornarem a tindre algunes de les restriccions, com la mascareta en determinats espais, la distància social o el gel hidroalcohòlic abans d’entrar als edificis públics, però el que no es repeteix és la situació epidemiològica, almenys per ara. Segons les dades, aquest segon estiu de la pandèmia és molt diferent del primer. 

L'any passat per aquestes dates, acabàvem d'eixir de l'estat d'alarma. Veníem de mesos de confinament estricte que havien posat la pandèmia sota control i això s’evidenciava en les dades de contagis. La incidència acumulada de la Comunitat Valenciana fa just un any era molt baixa, hi havia dos casos per cada cent mil habitants, i encara havia de baixar més. Ara en tenim 45 i la tendència és de pujada.

Hi havia, això sí, moltes més defuncions, de mitjana el doble que ara, en grups d'edat més alts perquè encara no s'havia trobat la vacuna contra el virus.

Quant a la pressió hospitalària, ara estem pitjor, almenys pel que fa a l’ocupació dels llits: hi ha més persones ingressades en planta i també a les Unitats de Cures Intensives (UCI).

D’aquestes dades es desprenen que, epidemiològicament, aquest estiu de 2021 comença pitjor que l'anterior. Aquesta circumstància, unida a la relaxació de la mascareta, ha fet que al llarg dels últims dies autoritats sanitàries i polítiques hagen fet una crida a la prudència. 

“La norma ha de ser flexible i ha de ser reversible en moments determinats”, advertia aquest dimecres el president de la Generalitat, Ximo Puig, en referència a les noves normes per a l’ús de la mascareta. 

De fet, la ciència dona per fet que l'estiu vindrà acompanyat d'un augment de contagis. No tindrem tants casos greus, ni tantes hospitalitzacions, però encara estem lluny de tindre el control de la pandèmia, assegurava en Les Notícies del matí Fernando González Candelas, responsable de la Unitat d’Investigació d’infeccions i salut pública de la Fundació Fisabio i catedràtic de Genètica de la Universitat de València.

Per això, diuen, caldrà vigilar i, si és necessari, reaccionar. “Xile ha hagut de tornar al confinament, a pesar de tindre elevades xifres de vacunació. O a Israel han hagut de tornar a recuperar l’ús de la mascareta”, com recordava l’epidemiòleg Daniel López Acuña. 

Davant aquesta situació, i amb l’amenaça del virus encara, tot fa pensar que vigilar i, sobretot, vacunar al més ràpidament possible, serà la clau d’aquest segon estiu de la pandèmia. 

També et pot interessar

stats