L’investigador González Candelas adverteix que l’expansió de les noves variants depén de les relacions socials

Pronostica que la variant delta serà la predominant els pròxims mesos, però adverteix que les vacunes són efectives per a combatre-la

L'investigador de Fisabio, Fernando González Candelas, durant la seua intervenció en 'Les Notícies del Matí'
L'investigador de Fisabio, Fernando González Candelas, en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Es ben probable que la variant delta del coronavirus, la que es va identificar inicialment a l’Índia, es convertisca en la predominant en els pròxims mesos a Espanya. A la propagació contribuirà, en gran mesura, la mobilitat nacional i internacional i les interaccions socials. Ara bé, la vacunació i la responsabilitat individual són les claus per a frenar els contagis d’aquesta variant, més contagiosa que les precedents, segons ha explicat en Les notícies del matí Fernando González Candelas, responsable de la Unitat d’Investigació d’infeccions i salut pública de la Fundació Fisabio i catedràtic de Genètica de la Universitat de València.

González Candelas, un dels autors de l’estudi publicat recentment en la revista Nature, que explica com la variant de coronavirus detectada inicialment a Espanya es va convertir en la predominant en diversos països europeus al llarg del 2020. Ha assenyalat que la mobilitat és essencial en la transmissió del virus, com es va evidenciar durant l’estiu passat, quan l’alçament de les restriccions i la millora de la situació epidemiològica van afavorir els desplaçaments i les relacions socials. 

Aquest investigador de la Fundació Fisabio ha restat importància a l’entrada de visitants d’altres països per a blindar Espanya contra la nova variant delta. Al seu parer, amb l’alçament de les restriccions és pràcticament inevitable que s’estenga la variant si hi ha relacions socials: “El punt d’inici són les persones que el porten d’un altre país, però després l’expansió depén dels que estem ací i de les nostres relacions socials”, advertia González Candelas. 

Per això, i mentre avança la vacunació massiva, aquest expert de Fisabio aposta per la responsabilitat individual. “A Espanya encara no hi ha una incidència alta de la variant delta, però es preveu que augmente en els pròxims mesos”, apuntava. De fet, considera que aquesta nova variant pot acabar sent la predominant, fins i tot per damunt de l’actual. 

La variant delta està darrere d’un augment de contagis a països veïns com ara Portugal o Alemanya. Ací a Espanya, la comunitat de Madrid, després d’identificar més de vint casos d’aquesta variant, ja va advertir que podria ser la predominant en les pròximes setmanes a Espanya. 

També et pot interessar

stats