Les claus per a evitar els contagis en les taules de Nadal

Tests d’antígens poc abans de la reunió i el certificat covid en llocs públics són mesures irrenunciables per a l’investigador José Antonio López

Imatge d'arxiu d'una taula parada per a un sopar de Nadal
Imatge d'arxiu d'una taula parada per a un sopar de Nadal / Shutterstock

Amb la vertiginosa escalada de contagis de coronavirus que està registrant Espanya i la interacció social pròpia d’aquestes festes, que tot i reduir-se no serà inexistent enguany, el certificat covid o els tests d’antígens tindran alguna utilitat per a frenar els contagis? Algunes veus reclamen mesures més contundents perquè asseguren que els vacunats també poden ser transmissors del virus i que els tests d’antígens, en determinades circumstàncies, no detecten la infecció, però José Antonio López Herrero, investigador i director de Cultura Científica del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa de Madrid aposta per reforçar aquestes dues mesures. Creu que acompanyades pel teletreball, la ventilació i la mascareta en llocs on ara no és obligatòria es poden posar barreres al virus.

El certificat covid, que en el cas de la Comunitat Valenciana el Consell ha demanat estendre a tots els llocs on ens puguem llevar la mascareta perquè hi ha menjar o beguda, ha sigut una de les ferramentes que molts consideren insuficient per a evitar que el virus passe d’una persona a una altra. López discrepa d’aquesta opinió. "No evita totalment la transmissió, les persones vacunades no eviten la transmissió, tanmateix sí que s’evita un percentatge alt d’infeccions. Amb la variant delta, es va constatar que el 80% dels infectats no s’havien vacunat, per tant si estem en un lloc on tota la gent està vacunada, hi haurà menys possibilitats d’infectar", exposava l’investigador.

Ara bé, respecte a aquest document, José Antonio López adverteix que és incongruent que en unes comunitats siga obligatori i en unes altres no, així com que quede en mans de la justícia l'obligatorietat. En aquest sentit, ha defensat l’actualització de la llei de gestió de les pandèmies: “Fa falta una llei nova, que permeta ser àgil en la gestió i que no quede al lliure albir dels jutges l’adopció de restriccions, com està passant actualment”.

D’altra banda, a pesar que molts experts i fins i tot l’Organització Mundial de la Salut insten la ciutadania a fer-se tests d’antígens abans de les reunions nadalenques per a detectar, sobretot, contagis en persones asimptomàtiques, altres asseguren que aquestes proves diagnòstiques poden deixar escapar alguns contagis no detectats.

L’investigador del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa creu que si el test d’antígens es fa poc abans de les reunions, un parell d’hores abans com a molt, i ix negatiu, tot i que la persona estiga contagiada, aquesta tindrà molt poca càrrega viral al seu organisme i, per tant, "en eixe moment tindrà poques possibilitats d’infectar". Per aquesta raó, l’investigador advoca pels tests d’antígens, ja que són una capa més de control per a frenar contagis aquest Nadal.

Tests més barats i en més punts de venda

L’abaratiment d’aquestes proves, "perquè Espanya és el país d’Europa on més cars es venen", i la comercialització en llocs com ara centres comercials o l’enviament per part de la sanitat pública de tests gratuïts, són algunes de les mesures complementàries que, des del punt de vista d’aquest investigador, ajudarien a generalitzar els tests d’antígens abans de reunir-se amb altres persones aquestes festes.

L’adequada ventilació en els llocs tancats, especialment dels habitacles on tenen lloc els menjars de Nadal; els mesuradors de CO2, "que costen 40 o 50 euros i indiquen l’estat de la ventilació"; llevar-se la mascareta exclusivament quan estem menjant o bevent o demanar a les persones no vacunades que no acudisquen a les reunions són algunes de les mesures que estan en la mà de la ciutadania i que recomana el científic del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa.

Per a complementar aquests filtres que es poden posar en l’àmbit privat al virus, José Antonio López també reclama més restriccions que són responsabilitat del govern. Entre aquestes mesures, i tenint en compte la quantitat de contagis que està registrant-se aquest desembre, el teletreball, l’homogeneïtzació de les mesures en tot el territori nacional o la implantació de la mascareta obligatòria en llocs amb molta concentració de persones són altres barreres que podria posar el govern al virus.

El president del govern, Pedro Sánchez, es reuneix aquest dimecres de vesprada amb els presidents autonòmics per a adoptar noves mesures conjuntes per a intentar parar l’escalada de contagis que viu el país.

Tot i aquestes propostes, el sentit comú i evitar les situacions que poden comportar risc, encara que siga mínim, són, segons l’investigador del centre Severo Ochoa, el millor aliat per a no haver de lamentar cap imprudència aquestes festes.

 

També et pot interessar

stats