Òmicron i l'augment de casos forcen una cimera autonòmica dos dies abans de Nadal

Pedro Sánchez convoca d'urgència les autonomies davant l'increment dels contagis de coronavirus

Factura Covid
Imatge d'arxiu d'una planta covid d'un hospital

Amb l'increment de casos de covid i amb la variant òmicron com a teló de fons, el govern espanyol i les comunitats autònomes celebren aquest dimecres una reunió telemàtica d’urgència convocada pel president Pedro Sánchez, per a abordar la situació de la pandèmia i encarar les vacances de Nadal.

La idea de necessitat de consens és àmpliament compartida, però tot apunta que els líders autonòmics portaran propostes dispars, i fins i tot contradictòries, sobre com fer front a la nova onada del virus.

La portaveu del govern central, Isabel Rodríguez, no ha concretat si l'executiu aportarà alguna mesura a la reunió, ja que “el plantejament és escoltar i buscar decisions compartides", ha assegurat.

Mascaretes als exteriors

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat aquest dimarts les mesures anunciades per la Comunitat Valenciana per l'actual onada de la covid: l’ús del certificat covid s'ha estés a tota la restauració, els establiments on es bega o menge, com el cinema, i als gimnasos. "La presa de decisions ha de ser proporcionada. El més important és analitzar el context", ha dit.

A més, tant Ximo Puig com els presidents d'Andalusia, Galícia, el País Basc, Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Navarra han anunciat que demanaran que torne l'obligatorietat de la mascareta en exteriors. La mesura de llevar-la en exteriors es va prendre al juny, però bona part de la ciutadania ha continuat duent-la per a evitar la transmissió del virus.

Catalunya ha sigut el territori que més s’ha avançat en la presa de mesures més restrictives, sense esperar a la cimera amb la resta d'autonomies. Ha tornat a limitar a deu persones les reunions, ha donat orde de tancar l'oci nocturn i treballa en una sol·licitud a la justícia per a poder implantar el toc de queda durant les vacances de Nadal.

Per la seua part, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha descartat noves restriccions en una comunitat que no obliga a l'ús del passaport covid. Ayuso ha afirmat que no està "en disposició" de canviar l'estratègia sanitària de Madrid, ni acordar noves restriccions amb les comunitats autònomes en la conferència de presidents, la convocatòria dels quals ha qualificat de "sobrevinguda".

També et pot interessar

stats